JOŠ DA JE JEFTINIJI...

Slovenci doista znaju napraviti superautomobil!

17.07.2012 u 11:43

Bionic
Reading

Superautomobili su nam daleko od prve asocijacija na Deželu, no to bi se u bližoj budućnosti moglo promijeniti

Slovenski proizvođač automobila Tushek nedavno je lansirao svoj prvi superautomobil Renovatio T500. Zlobnici će reči kako je riječ o slovačkom K1 Attacku, no treba priznati da se dva automobila, premda dijele šasiju i određen broj komponenata, dosta razlikuju.

Za početak - Aljoša Tušek je kao pogonsku osnovu odabrao Audijev atmosferski V8 sa 450 KS, umjesto Fordovog V6, a također je stakloplastične elemente karoserije zamijenio onima od ugljičnih vlakana. Motor je uparen s ručnim šesterostupanjskim mjenjačem iz Audija S5, a tu su još i Porscheove keramičke kočnice bez ABS-a.

Rezultat je automobil koji teži tek 1.100 kilograma i košta 300.000 eura! Tako je, dobro ste pročitali. Mnogo je to novca za automobil bez pedigrea. Primjera radi, Lamborghini Aventador košta 255.000 eura.

Mogu li Slovenci opravdati ovu cijenu, čak i ako planiraju proizvesti svega 30 primjeraka egzotičnog bolida namijenjenog stazi? Autocarov novinar Matt Prior misli da mogu. Jedan od prvih testova prvog slovenskog superautomobila možete pogledati u nastavku.

Očekujte neočekivano.