OMILJENA INVESTICIJA

Slavne ljepotice ne mogu se zasititi ovih kultnih tenisica za kojima podjednako žude i žene i muškarci

13.10.2020 u 11:30

Bionic
Reading

Tenisice Air Jordan 1 koje je tijekom svoje košarkaške karijere dizajnirao legendarni Michael Jordan desetljećima su bile obožavane od strane ljubitelja košarke, a otkako je prikazan dokumentarni serijal 'The Last Dance', koji je ponudio veći uvid u njegovu liniju tenisica s američkim brendom Nike i kultnom statusu koji je s godinama ostvarila, potražnja za ovim retro modelom tenisica skočila je za 23%

Iako su ih godinama nosili većinom muškarci, slavne ljepotice posljednjih mjeseci se ne mogu zasititi ovih kultnih tenisica s potpisom Nikea. Zvijezde s A-liste poput pjevačice Rihanne, beauty mogulice Kylie Jenner, manekenke Belle Hadid, supruge Justina Biebera, Hailey Bieber, i supermodela 90-ih, Cindy Crawford, nedavno su se pohvalile s vlastitim parom tenisica Air Jordan 1.

Kultne tenisice osvojile su i Ritu Oru koja je nedavno u njima viđena dok je izlazila iz svog doma u Londonu. Slavna britanska pjevačica rodom s Kosova uskladila je svoje jordanice s hlačama vojničkog uzorka, crvenim sunčanim naočalama i neonsko narančastom puffer jaknom.

  • +4
Rita Ora Izvor: Profimedia / Autor: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Koliko su kupci opsjednuti Nikeovom linijom tenisica s potpisom Michaela Jordana, govori i podatak da je takozvani Air Jordan 5 Fire Red model, koji je Nike predstavio s početkom emitiranja dokumentarca 'The Last Dance', rasprodan u svega nekoliko minuta.

Na nedavnoj internetskoj aukciji Sotheby'sa, tenisice Air Jordan One iz Michelove 'rookie' sezone u Chicago Bullsima prodane su za rekordnih 560 tisuća dolara, a prema navodima globalne modne platforme Lyst, od emitiranja prve epizode ESPN-ovog dokumentarnog serijala na Netflixu, potražnja za kultnim modelom tenisica Air Jordan 1 skočila je za 23 posto.

Povijest ovih tenisica seže u 1984. godinu kada je Michael Jordan potpisao ugovor s američkom kompanijom Nike. i koji je u međuvremenu od Jordana stvorio milijardera, a od Nikea globalnu marku i najvećeg svjetskog proizvođača sportske opreme.

Na početku svoje profesionalne karijere, 1984. godine Jordan je želio potpisati sponzorski ugovor s Adidasom, čiju je opremu nosio kad je igrao na sveučilištu. Nike je tada bio samo jedan od brojnih igrača na konkurentnom tržištu. Adidas je u tom trenutku ostvarivao 50 posto više prihode od Nikea, na sceni se pojavio Reebok koji će do 1987. premašiti Nike po prihodima, a Magic Johnson i Larry Bird, najveće tadašnje zvijezde košarke, nosili su opremu brenda Converse.

Petogodišnji ugovor koji mu je ponudio Nike nosio je osnovnu godišnju naknadu od 500 tisuća dolara, trostruko više nego što su tada nosili takvi ugovori. Nike je računao da će u iduće tri godine od prodaje tenisica s Jordanovim imenom ostvariti tri milijuna dolara prihoda, no uspjeh je bio daleko veći.

Samo u prvoj godini prihodi su dosegnuli 126 milijuna dolara. Uz prvi model tenisica Air Jordan vezan je i kuriozitet da ih je NBA liga zabranila jer su bile dizajnirane u bojama koje nisu odgovarale standardu, no Nike je platio kaznu i prilagodio dizajn, a ostalo je povijest.