ključni koraci

Skincare rutina u 30-ima: Evo kako do dugoročno mladolike i blistavo zdrave kože

07.08.2023 u 13:36

Bionic
Reading

Ulazak u 30-e godine idealan je period za podizanje skincare rutine na višu razinu kako biste koži omogućili sve što joj treba da bi još desetljećima sjala prirodnom ljepotom

Rane 30-e godine za mnoge su stresan period s raznim profesionalnim i privatnim izazovima na vrhuncu, nerijetko praćen i hormonalnim promjenama, a sve brige i posljedice užurbanog načina života najočiglednije se vide na koži lica.

Suhoća kože, promjene u pigmentu i volumenu te prve bore rani su znakovi starenja i pojačane potreba za brigom o nježnoj koži lica koja u ovom životnom razdoblju počinje zahtijevati znatno više pozornosti.

Kako biste znali što je vašem licu sve potrebno u ovoj dobi te si pružili dugotrajnu zdravu, mladoliku i prirodno lijepu kožu, donosimo pregled beauty proizvoda koji su neophodni u svakodnevnoj skincare rutini svake žene u 30-im godinama.

Nježno sredstvo za čišćenje lica

'Vaše sredstvo za čišćenje lica mora biti efikasno bez da oštećuje kožu i skida prirodne lipide. Ako vam se koža čini zategnutijom nakon čišćenja, znači da koristite preagresivan proizvod', napominje dermatologinja dr. Marnie Nussbaum.

Ističe i kako bi proizvodi za čišćenje lica trebali sadržavati glicerin koji potiče vlažnost kože. Uz čišćenje koristite i tonik jer on ima sposobnost suziti pore, eliminirati toksine i vratiti ravnotežu vašoj koži.

Serum s vitaminom C

Serumi koji izjednačuju ten, hidratiziraju ili imaju sredstva koja usporavaju starenje kože - gotovo da ne postoji onaj koji neće ispuniti svaku vašu želju.

Ali, kada se radi o specifičnim serumima za kožu u 30-ima, vaš odabir će prije svega ovisiti o vašem tipu kože i načinu na koji brinete o njoj.

Na primjer, ako je vaša koža osjetljiva i suha, možda biste trebali potražiti serum bogat ceramidima, koji zadržavaju vlagu i štite važnu kožnu barijeru.

Ako je vaša koža u zadnje vrijeme izgubila malo sjaja, u tom slučaju koristite proizvode s vitaminom C i ferulinskom kiselinom koji će zaštiti kožu i vratiti joj željeni sjaj.

Hidratantna krema i SPF proizvodi

Nakon što očistite lice i stavite serum, na red dolazi hidratantna krema, a potom SPF proizvod za zaštitu od sunca. Ovaj redoslijed je važan jer će tako najprozračniji sastojci prvi prodrijeti u kožu, dok će ostali slojevi stvarati njegujuć i zaštitni sloj.

Ako koristite SPF kremu koja je sama po sebi prilično vlažna, onda ovaj korak možete preskočiti, no preporuke je koristiti hidratantu kremu kako biste spasili svoju kožu od suhoće koja potiče bore.

Kada je riječ o kremama za zaštitu od sunca, uvijek vrijedi imati na umu da su one neophodne u svakoj dobi i tijekom cijele godine, a imaju bitnu ulogu u očuvanju kože i usporavanju znakova starenja.

Trebali biste je nanositi barem jednom dnevno, no primjena će ovisiti o vašem tipu kože i izloženosti UV zračenju.

Serum s retinolom

Kada je riječ o večernjoj rutini, ona će, naravno, započeti temeljitim čišćenjem lica, a potom je preporuka nanositi serum s retinolom.

Dolazi u formulacijama s različitim jačinama koje je bitno prilagoditi vašem tipu kože. Najbolje je početi s proizvodom oznake oko 0,3% jer smanjujete rizik od iritacije. Najjači serumi dolaze s 1% retinola.

Ako želite izbjeći ovaj sastojak, umjesto njega možete koristiti bakuchiol kao biljnu alternativu.

Njega tijekom noći

Svrha noćne kreme je podržati vašu kožu u procesu regeneracije i učiniti je otpornijom i učinkovitijom u oporavljanju pa je preporuka stručnjaka da u svoju skincare rutinu svakako uključite i ovakav proizvod.

Također, kako biste zaštiti područje oko očiju, možete birati i zasebne kreme za ovaj najosjetljiviji je dio lica na kojem će se pojaviti znakovi starenja.

Međutim, većinu vremena ono što se nalazi u vašim kremama za područje oko očiju bit će potpuno isto kao i kreme koje koristite na licu, što znači da možete izbjeći kupnju oba. Obično je glavna razlika u tome što sadrže manje otežavajućih kemikalija koje nisu prikladne za područje oko očiju.