JEFTINIJA OPCIJA

Skijanje u Hrvatskoj i susjedstvu

  • Autor: A.M.
  • Zadnja izmjena 29.12.2008 10:18
  • Objavljeno 29.12.2008 u 09:30
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na nekoliko sati vožnje od Hrvatske smješteno je nekoliko solidnih skijališta na slovenskim i bosanskim planinama, a i domaća skijališta mogu pružiti trenutke rekreacije i odmora, ako za snježne radosti planirate potrošiti manje novca i slobodnih dana

Osnovni problem hrvatskih skijališta je mali broj uređenih staza i ski liftova te relativno malo snježnih dana. Osim zagrebačke Medvednice koja je posljednjih godina domaćin slalomske utrke (www.snowqueentrophy.com) Svjetskog kupa i olimpijskog centra Bjelolasica, uređeno je tek nekoliko skijališta u Gorskom kotaru.

Kao najbolje ističe se omiljeno riječko zimovalište Platak, jedino mjesto gdje sa skija možete uživati u pogledu na more. Iako je smješten na više od 1.300 metara nadmorske visine, Platak je tek oko pola sata vožnje udaljen od Rijeke. Popularno mjesto među skijašima postao je krajem sedamdesetih kada je proradila dvosjedežnica, da bi se unazad nekoliko godina ponovno počelo ulagati u uređenje staza, liftova i ugostiteljskih sadržaja. No dio staza i dalje je zapušten, a neke žičare više nisu u funkciji.

Hrvatski olimpijski kompleks Bjelolasica nalazi se na vrhu Velike kapele, tridesetak kilometara udaljen od Ogulina. Skijalište se prostire na tri glavne staze: Gomirkovica (1.200 metara), Bjelolasica (1.700 metara) i Vrelo (1.540 metara). Dodamo li tome park za snowboard i dvije tzv. bejbi staze te kraće crvene staze Vilinska draga i Hajdučica, dobit ćemo najveće skijalište u Hrvatskoj.

Sastavni dio centra Bjelolasica je i skijalište Begovo Razdolje, najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj. Begovo Razdolje jedno je od najstarijih skijališta u Gorskom kotaru, a petstometarska staza ima vučnicu i bejbi lift. Staza će u potpunosti zadovoljiti skijaše koji nisu pretjerano zahtjevni u pogledu uvjeta, a moguće je i skijaško trčanje.

www.eturizam.info

www.eturizam.info

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Rekreacija i odmor na Jahorini

U blizini je i goransko skijalište Čelimbaša, u mjestu Mrkopalj, petnaestak kilometara od Delnica u pravcu Rijeke. Do vrha skijališta vodi 'tanjurača' nešto duža od 700 metara, a skijalište se sastoji od triju staza - turističke crvene (1350 metara), crne (500 metara) i sunčane, također crvene, duljine tisuću metara. Ljubitelji Gorskog kotara skijati mogu i u manje poznatom centru Rudnik, kod mjesta Tršće, gdje uz dvije staze duge 800 i 1.000 metara postoje i staze za nordijsko skijanje dužine od tri i pet kilometara.

U ostatku Hrvatske skijašima preostaje jedino zagrebačka Medvednica, odnosno njezin vrh Sljeme. Sljemensko skijalište počinje na visini od 1.025 metara, što je ujedno i gornja stanica trosjedežnice. Staze se nazivaju po bojama: Bijeli, Zeleni i Crveni spust, što može zbuniti skijaše koji ne znaju da boje zapravo nemaju veze s težinom. Ukupna dužina staza iznosi oko 4.500 metara, a osim sjedežnice koja vodi na Crveni spust postoje i dva sidra do Bijelog i Zelenog spusta.

Jedno od poznatijih i bližih skijališta izvan Hrvatske (oko 120 kilometara od Zagreba) je Mariborsko Pohorje, koje uz Krvavec ima najviše uređenih staza. Na Pohorju možete uživati u 40 kilometara staza, do kojih vodi nekoliko sjedežnica, petnaestak vučnica i jedna kabinska žičara. Od 17 do 21 sat skijati se može i na sedam kilometara dobro uređenih i osvijetljenih noćnih staza. Kako je Pohorje smješteno uz sam rub Maribora, smještaja ima u izobilju, pa se izlet može produljiti i na nekoliko dana.

Nešto udaljenija Kranjska gora druga je postaja Svjetskog kupa u Sloveniji i tradicionalno popularno odredište generacija hrvatskih skijaša.

Među dvadeset kilometara staza prevladavaju lagane do srednje teške staze, pa je Kranjska gora idealna za one koji žele usavršiti ili produbiti svoje skijaško znanje. Kako se veći dio Gore nalazi na oko 800 metara nadmorske visine, puno je uloženo u sustav umjetnog zasnježivanja, pa kao ni na Pohorju ne morate strahovati da će nedostajati snježnog pokrivača. Uz staze je otvoren i kompleks kafića, restorana i barova. Može se unajmiti oprema, a i smještaj je još uvijek jeftiniji nego u poznatim austrijskim ili talijanskim zimovalištima.

Oko 160 kilometara od Zagreba i 130 kilometara od Rijeke smješten je Krvavec, koji nudi odlično vikend skijanje za sve dobne skupine. Na raspolaganju je tridesetak kilometara staza svih kategorija, crvene i crne staze te poligon za početnike. Uz skijalište je izgrađen i snowpark, pa je Krvavec zanimljiv i boarderima.

Nešto manji izbor imaju oni koji se na dan ili dva odluče skijati u Bosni i Hercegovini, no iz godine u godinu skijaški centri se razvijaju i prikupljaju sve više gostiju.

Najpoznatija je Jahorina, pozornica Zimskih olimpijskih igara 1984, a ima dvadesetak kilometara staza, povezanih s četiri dvosjedežnice i tri sjedežnice s jednim bejbi liftom. Drugi olimpijski vrh, Bjelašnica, ima manje staza i liftova, no staze su uređenije i namijenjene svim profilima skijaša.

U južnim hrvatskim krajevima najpopularnije je skijalište Kupres. To malo skijalište ima više staza povezanih sidrima, dvosjedima i bejbi liftom, a zbog sve većeg zanimanja skijaša planira se izdavanje koncesija za nove staze i uređenje terena.

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi