ELEGANCIJA NA INAUGURACIJI

Sjajan stilski iskorak prve dame

18.02.2010 u 13:43

Bionic
Reading

Javnost je s nestrpljenjem očekivala vidjeti za kakav će se stajling odlučiti nova predsjednička obitelj. Najugodnije iznenađenje bio je modni pomak prve dame

'Cijela obitelj Josipović, generalno govoreći, bila je odlično usklađena. Tko god je osmišljavao njihov stajling, napravio je dobar posao, možda je čak uskladio Sisciju (predsjednikov kaput i odijelo) i Estare Culto (kaput gospođe Josipović), jer su pomaci u boji uistinu bili minimalni', komentirao je Saša Joka, ugledni modni stilist i urednik mode u časopisu Elle, stajling predsjedničke obitelji.

S obzirom da bilo unaprijed poznato da će Ivo Josipović nositi crno odijelo krojeno po mjeri i crni kaput od kašmira, sva je pažnja bila usmjerena na izbor kravate. 'Mislim da je tamnoplava kravata, koja je poprilično neuobičajena uz crno odijelo, dostojanstven i šik izbor. Mislim da je to najbolja od svih kombinacija boje kravate koje su se spominjale, poput crvenog ili srebrnog', govori Joka.

Prva dama bila je vrlo elegantna u indigo plavom kaputu tik do ispod koljena, a stajling je upotpunila lakiranom crnom torbicom, crnim salonkama i crnim kožnim rukavicama, dok se poveći skulpturalni srebrni broš isticao na lijevoj strani njezina kaputa.

'Prva dama bila je odjevena u isti sklop boja kao i predsjednik, i to spojenih na najbolji mogući način. Efektna tamnoplava koja pomalo vuče na ljubičastu sjajno je sparena s crnim detaljima – rukavicama, torbicom, čarapama i cipelama. Oboje su izgledali moderno, elegantno i sofisticirano. Jako sam zadovoljan ukupnim dojmom. Osobito mi se svidio modni pomak na koji se odlučila gospođa Josipović – asimetrični rever i kraći rukavi na kaputu u kombinaciji s dugim i uskim kožnim rukavicama crne boje. To je u Hrvatskoj dosad neviđen trendovski iskorak u ovakvim prilikama. Rezultat je decentan i istovremeno moderan izgled, što je za svaku pohvalu. Gospođa je imala i odličan make up primjeren prilici, kao i njenom licu', komentira Joka.

Predsjednikova 18-godišnja kćerka Lana Josipović, koja je izazvala brojne pozitivne komentare u javnosti na račun svog izgleda tijekom izborne noći, bila je pomalo strogo odjevena za svoje godine. Nosila je crni kaputić s vezom oko pojasa u boji bijele kave, ljubičasti rubac nazirao se oko vrata, crne čarape s uzorkom i ljubičaste balerinke.

'Mlada Lana Josipović bila je korektno odjevena i nije ni po čemu odskakala, no možda je izgledala konzervativnije od svojih roditelja. Bila je lijepo dotjerana u retro kaputiću s ornamentom, no najupečatljiviji detalj bila je njena kosa spletena u mladenačku pletenicu koja odgovara njenoj tinejdžerskoj dobi', kaže Joka, kojega se među publikom najviše dojmio izgled bivše prve dame Milke Mesić. 'Ona je izgledala odlično u bež kombinaciji koja je rijedak izbor za ovakve prilike. Efektno kombinirajući kaput i stolu iste boje, izgledala je jako modno osviješteno i posve primjereno njenim godinama. Jadranka Kosor je izgledala korektno. Bila je vrlo decentna i u skladu s prilikom, no znali smo je vidjeti i u modernijim kombinacijama', naglašava Joka.

Među uzvanicima je po osebujnom stajlingu bio uočljiv Vladimir Šeks koji se pojavio na inauguraciji s lovačkim šeširićem na glavi. 'Nije toliko problematičan Šeksov iskorak s lovačkim šeširićem jer je poprilično taman, a i pristaje uz njegovu osobnost. Osim toga, riječ je o prigodi u kojoj se dio muškaraca odlučio ponijeti šešir jer im daje na eleganciji. Međutim, posve je neprimjeren bio imidž Franje Gregorića koji je imao crnu šiltericu na glavi', govori Joka, koji je poprilično zadovoljan sveukupnim dojmom inauguracije, pa tako i scenografije, na koju ima tek manje zamjerke.

Pozornica je bila jednostavna, a prava je šteta što zbog vremenskih prilika nije bilo moguće bolje iskoristiti 'prirodnu scenografiju' Markove crkve. Simbolika plavog vala i crvene kocke kao nosećeg dijela scenografije čini mi se lijepa, ali dizajnerski sam očekivao neko malo modernije rješenje. Ova scenografska izvedba previše me podsjetila na scenografije ljetnih festivala lakih nota. Cvijeće je izgledalo vrlo elegantno, kao da lebdi. Taj mi je dojam bio impresivan, no čini mi se da ga je možda trebalo biti više', zapazio je naš sugovornik.