u SVA ČETIRI GODIŠNJA DOBA

Sigurno njegujete svoju kosu, ali ne i travnjak. Donosimo vam vitalnu kuru za vaš travnjak

20.05.2020 u 11:20

Bionic
Reading

Nema ljepšeg ukrasa u dvorištu od zelenila. Travnjak je čista oaza mira i opuštanja, igralište za djecu, utočište za bezbroj životinjica te srce svakog vrta. Sigurno se slažete s nama. No mnogi nerijetko griješe prilikom održavanja travnjaka, a koji je potrebno redovito njegovati

Zelena površina raste cijele sezone, a kako bio vam rad u vrtu bio jednostavan i lagan, potreban vam je prije svega adekvatan alat te znanje o tome kako se brinuti o travnjaku. Želite li da vaš travnjak cijele godine bude zelen, zdrav i gust, sljedeći savjeti pomoći će vam da to i ostvarite. Kako se mijenja vrijeme s godišnjim dobima, tako se i briga o travnatim površinama prilagođava novim vremenskim (ne)prilikama.

Košnja i održavanje travnjaka u sva četiri godišnja doba

Proljeće

Iako se košnja trave može raditi u svako doba godine, najpovoljnije ju je planirati između proljeća i kraja jeseni. Nakon duge zime pronalazite travnjak u žućkasto-smeđem izdanju zbog niskih temperatura i nedovoljno svjetla. Dolaskom lijepog proljetnog vremena imamo šansu udahnuti mu nov život i pretvoriti ga u pravo zeleno carstvo. Prije prve sezonske košnje očistite travnjak od lišća i opalih grana koje su se nakupile za vrijeme zimskog razdoblja. Možete koristiti grablje ili puhač lišća. Prilikom korištenja grablji morate svakako biti oprezni i nježni kako ne biste prejakim grabljanjem oštetili travnjak.

Važno je u brigu uvrstiti prihranu jer se time pojačava rast trave, a ujedno ona prelazi iz žuto/smeđe-zelene boje u lijepu tamnozelenu. Nova trava najbolje raste u proljeće, ali i do kraja jeseni zahvaljujući dovoljnoj količini svjetla i vlage, kada je temperatura tla oko 10 °C. Košnja u to doba pomaže travi formirati nove izdanke, listove i ogranke. Nakon nekoliko prvih košnji u novoj sezoni pravo je vrijeme za vertikutiranje, tj. prozračivanje - što je ključ vitalnosti travnatih površina. Za prozračivanje koristite strojeve koji vrše vertikalno zasijecanje travnjaka pomoću noževa ili opruga. Vertikalnim rezanjem odstranit ćete odumrli materijal s travnjaka, a ujedno se tlo prozračuje i vitalizira.

Ljeto

Travnjake je za vrijeme ranog ljeta dovoljno kositi jednom tjedno, a kasnije to može biti i rjeđe. Ako ste za vrijeme ljetnih mjeseci odlučili 'ubrzati' proces košenja, pazite da ne pretjerate sa skraćivanjem travki jer time će travnjak zbog jakog sunca dobiti zlatnu boju i izgledom će podsjećati na sijeno, što vam nikako nije cilj. Predubokom košnjom trave riskirate oštećenje travnjaka zbog slabijeg rasta. Ako i preskočite košnju iz nekog razloga, nemojte nadoknađivati i skraćivati više nego što je potrebno kako biste doveli travu na željenu veličinu. U tom slučaju potrebno je ponoviti postupak skraćivanja na trećinu te onda za nekoliko dana i rezanje. Tada ste sigurni da će trava dobro podnijeti vrućinu.

A kako biste vi dobro podnijeli košnju za vrijeme toplijeg dijela godine, najbolje je kositi travu predvečer upravo radi zdravlja, ali i zbog izbjegavanja potencijalnog oštećenja travnjaka. Iako se čini da je idealno vrijeme za košnju rano jutro, to nije tako zbog jutarnje rose, zbog koje dolazi do neravnomjernog košenja i lijepljenja travki. Razmotrite zato predvečerje za ljetnu košnju trave jer je tada sunce slabije i svježe obrađen travnjak nije direktno izložen agresivnim zrakama, već ima vremena regenerirati se do idućeg jutra.

Ne zaboravite ni na gnojenje – početkom ljeta poželjno je gnojiti travnjak jer će mu to pomoći u preživljavanju ljetnih vrućina. Osim idealnog vremena za košenje, zalijevanje travnjaka također ne biste trebali ostavljati za period najjačeg sunca. Kao i prilikom košnje, dobro je posvetiti se zalijevanju u jutarnjim ili večernjim satima jer time ne šokirate užarenu travnatu površinu.

Jesen

Za vrijeme vrućina, dječjeg igranja, zabava i roštiljanja u ljetnim mjesecima travnjaci su nam dobro poslužili i zato je jesen idealno vrijeme da im tako i uzvratimo te ih dobro pripremimo za zimske uvjete i hladnoću. Prilikom jesenske košnje dovoljno je posvetiti se travnjaku jednom tjedno. Sve više je previše. Veća pozornost trebala bi se, s druge strane, posvetiti otklanjanju lišća kako bi se travkama pružilo dovoljno svjetlosti, ali i kisika za hranjenje tla prije dolaska zime. Neophodnu kuru hranjivim tvarima, odnosno gnojenje, napravite nakon posljednje jesenske košnje travnjaka. Otklanjanjem lišća, košnjom prije mraza i uporabom gnojiva pripremili ste ga za sve zimske uvjete.

Zima

Dolaskom zime prestaju radovi u vrtu. Travnjake ne bismo smjeli tretirati za vrijeme hladnijeg vremena zbog osjetljivosti travki na minuse i snijeg. Kako biste svoj travnjak zatekli u što boljem stanju u novoj godini, preporučuje se izbjegavanje gaženja i hodanja po njemu jer time dolazi do uništavanja i lomljenja travki. Držite li se svih pravila, travnjak će vam biti i više nego zahvalan, a nakon zimskog sna, dolaskom proljeća, pokazat će nam svoju zahvalnost i tada je vrijeme da ponovo zasučete rukave i prionete poslu uređenja za novu sezonu.

Ukoliko ste u potrazi za kosilicom, predlažemo vam kosilice STIHL. Unikomerc Uvoz d.o.o. je ekskluzivni uvoznik i distributer raznih vrsta kosilica STIHL, a one će vašem travnjaku dati zasluženu transformaciju.