sitni, ali bogati okusom

Sezona je najfinijih pupoljaka: Kapari su odličan začin, ali i prilog brojnim jelima. Evo kako ih brati i uživati u njihovom okusu

01.06.2021 u 14:39

Bionic
Reading

U mediteranskoj kuhinji predstavljaju izvanredan začin mnogim jelima, a salate i umaci zbog njih imaju doista poseban okus. U Italiji ga zovu cappero, u Španjolskoj al caparra, u Francuskoj caprirer, a kod nas kapari. Neotvorenim cvjetnim pupoljcima koji se koriste kao fini začin i prilog uz razna jela i salate sezona je u punom zamahu i prava je šteta ne uživati u njihovom okusu

Kapari su višegodišnja grmolika biljka čiji se neotvoreni cvjetni pupoljci beru i koriste kao začin i prilog uz razna jela i salate. Prisutni su na cijelom Mediteranu, a često se nalaze na kamenim zidovima kuća. Biljka, koja je poznata pod stručnim imenom Capparis Spinosa, raste kao samonikli grm diljem Mediterana, posebno u Italiji, Turskoj, Španjolskoj i Hrvatskoj. Kapare najčešće možemo naći po zidinama i ruševinama, između kamenih stijena odmah uz more, a najviše ih ima u srednjoj i južnoj Dalmaciji.

Kapare je iz sjemena vrlo teško uzgojiti, ali se može saditi kao sadnica, no ne zaboravite da je to samonikla biljka koja raste u blizini mora i tamo najbolje uspjeva. U prvoj godini ga je važno često zalijevati, a kasnije je redovito orezivati. Naime, orezivanja kapara je vrlo važno kako bi se održala stalna rodnost grma. Stoga je poželjno svako rano proljeće odrezati sve prošlogodišnje izboje. Postojeće kapare nemoguće je presaditi jer dugačkim korijenjem prodire jako duboko u tlo, ponekad i do deset metara.

Kapari se beru u više navrata, počevši od druge polovice svibnja, a može se brati gotovo cijelo ljeto, no najkvalitetniji su upravo krajem svibnja i početkom lipnja kada su pupoljci još uvijek zatvoreni. Naime, za razliku od većine biljaka, kod kapara se bere samo pupoljak, a ne plod. Berba se odvija za suhih dana, u ranim jutarnjim satima ili predvečer, kad nisu jake vrućine, a beru se potpuno zatvoreni pupoljci.

  • +10
Sezona kapara Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec/ CROPIX

Najkvalitetniji su i najcjenjeniji sitniji pupovi te se više cijene oni manji, tvrđi i okrugliji. Sirovi kapari nisu jestivi. Tek nakon jednodnevnog sušenja i potapanja u morsku vodu, slanu otopinu, ocat ili ulje, spremni su za upotrebu. Pritom nastaje kiselina, koja daje njihov pikantan okus. Kapari trebaju biti zatvoreni, maslinasti do plavo-zeleni i što manji. Tada su najboljeg okusa, ali su zbog teže berbe i skuplji.

Kapari su nezamjenjiv dodatak u mediteranskoj kuhinji, a ove male bobice svojih snažno pikantnim okusom obogaćuju brojna jela. Naime, još su stari Grci uživali u okusu ove male, ali okusom vrlo intenzivne biljke. Energetski su vrlo siromašni te stoga predstavljaju niskokaloričnu namirnicu ili još bolje začin jer se koriste u vrlo malim količinama prvenstveno kao dodatak jelima. Imaju dokazana snažna antioksidativna svojstva te povoljno djeluju na prevenciju srca i krvnih žila.

Predstavljaju izvanredan začin mnogim jelima, salatama i umacima, a njihov snažan i upečatljiv okus odlično se slaže i s tjesteninom, ribom i mesom. Odlično se nadopunjuju s drugim okusom prepoznatljivim mediteranskim namirnicama, poput maslina, rukole i inćuna, a najčešće su čuvaju u salamuri, octu i suhoj soli.

Prilikom kupovine u trgovini, kapari na policama su u pravilu već ukiseljeni. Stoga, ako želite manje soli i okusa, preporučljivo ih je prije jela i kuhanja isprati pod vodom. Ako se pak radi o kaparima koji su čuvani samo u soli, njih prvo namočite 15 minuta u vodi, a zatim dobro isperite.

Kapare je vrlo jednostavno koristiti kao začin - od tjestenine, salata od morskih delicija, dovoljno ih je samo dodati kao završni detalj, a jelu će pružiti poseban okus. No, kapare možete i lagano prepržiti na maslinovom ulju i uživati u hrskavoj poslastici.

Ako vam nedostaje ideja kako pripremiti kapare, isprobajte ovaj vrlo jednostavan recept s tjesteninom i tikvicama.

Potrebni sastojci:

  • 400 g tjestenine Linguine
  • 2 tikvice
  • 2 žlice kapara
  • Svježi peršin
  • 1 češanj češnjaka
  • Sol
  • Maslinovo ulje

Postupak:

Narežite tikvicu na dulje deblje štapiće, očistite i nasjeckajte češnjak. U tavicu stavite maslinovo ulje i tikvicu te ostavite da pirja 5 minuta.

Dodajte kapare i ostavite da se lagano kuha još 5 minuta. Stavite kuhati tjesteninu (Savjet plus: ako volite al dente tjesteninu, kuhajte je minutu kraće nego li je navedeno na pakiranju).

Tikvici dodajte nasjeckani češnjak i dinstajte poklopljeno 5 minuta.

Ocijedite kuhanu tjesteninu, ali sačuvajte jednu šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina.

U tavicu s tikvicama i kaparima dodajte kuhanu tjesteninu te malu šalicu vode sačuvanu od kuhanja tjestenine. Dobro promiješajte.

Prilikom serviranja pospite svježim nasjeckanim peršinom.