STRUČNJACI OTKRIVAJU

Šest supernamirnica pomoću kojih ćete ovoga ljeta postići blistav izgled kože

25.07.2020 u 19:10

Bionic
Reading

Možda živite u uvjerenju da vaša rutina njege kože započinje jednostavnim čišćenjem, no brojni će nutricionisti reći da započinje onim što imate na tanjuru

'Ono što jedete doslovno postaje vaša koža', riječi su poznate holističke nutricionistice Afye Ibomu, a njezina izjava ujedno objašnjava način na koji sastojci koje koristimo pri kuhanju postupno postaju neophodni kozmetički proizvodi, uz sve veći interes za superhranu.

Istraživanje poznate beauty platforme CB Insight javnosti je otkrilo da je hrana postala veliki trend koji ove godine potresa tu industriju kao dio opće evolucije industrije u korist 'čistih' kozmetičkih proizvoda. Kako bismo ovaj trend primijenili u praksi, kako na našim tanjurima, tako i na licima, stručnjaci otkrivaju koju superhranu bismo trebali uvrstiti na naš popis za kupovinu.

Aloe vera

Osim što preporučuju prestanak konzumiranja prerađenih namirnica i bijelog šećera kako bi se izbjegle kožne upale koje mogu uzrokovati akne, rozaceu, ekceme, psorijazu ili nepotrebno isušivanje, stručnjaci na polju nutricionizma savjetuju da u svoju prehranu uključite aloe veru.

Ova namirnica sadrži antioksidante, enzime, vitamin A, B, C i E i folnu kiselinu, s protuupalnim svojstvima. Gel koji se nalazi u listovima aloe vere može se piti kao sok, a 100 grama soka u kombinaciji s 200 grama kokosove vode pomaže u vraćanju sjaja koži.

Osim soka od aloe vere, koji se nalazi u većini trgovina zdravom hranom, stručnjaci podsjećaju kako se ova biljka već dugo koristi kao lokalni tretman u industriji ljepote. Zahvaljujući visokom udjelu kalija i natrija, on duboko hidrira stanice, organe i kožu. Za lokalnu primjenu, stručnjaci preporučuju korištenje svježe aloe vere, iako na tržištu postoje razni proizvodi koji sadrže ovaj sastojak.

Voće

Prema mišljenju brojnih stručnjaka, dobra hidratacija i uravnotežena prehrana koja uključuje velike količine voća i povrća pruža mnoštvo komponenti koje njeguju i štite kožu, a ponekad svakodnevne namirnice poput voća mogu biti superhrana za nju.

Naranče i drugi agrumi dobar su način da koži podare vitamin C i hidrataciju, što je neophodno jer vitamin C igra ključnu ulogu u rastu i obnavljanju epiderme, a također se preporučuje jesti crveno voće koje donosi pregršt antioksidanata i vitamina C poput agruma.

Irska mahovina

Irska mahovina ili karagen je vrsta crvene alge koja obilno raste uz stjenovite dijelove atlantske obale Europe i Sjeverne Amerike. Pri oralnoj upotrebi, irska mahovina sudjeluje u stvaranju stanica, krvi i tkiva. Cjelovite morske alge mogu se namočiti, očistiti i transformirati u gel koji se zatim može dodati u smoothieje, sokove ili čaj. Za vanjsku upotrebu može se primijeniti kao maska za smanjenje ožiljaka od akni ili problema s depigmentacijom.

Osim toga, irska mahovina jedan je od rijetkih veganskih izvora EPA i omega-3 masne kiseline koja upravlja stvaranjem sebuma te smanjuje znakove preranog starenja i akni. Irska mahovina također sadrži vitamine i minerale poput željeza, magnezija, fosfora, cinka, vitamina A i K koji hidriraju kožu i potiču dobro stanično djelovanje, a u većini trgovina zdravom hranom dostupna je u obliku kapsula.

Moringa

Moringa oleifera biljka je bogata vitaminima i proteinima. Sadrži sedam puta više vitamina C od naranče, čime se neutraliziraju slobodni radikali odgovorni za bore, prerano starenje i opuštenost kože. Zahvaljujući proteinima, također sprečava propadanje stanica kože, a studija provedena 2014. sugerira da formula s ekstraktom moringe za lokalnu primjenu 'može revitalizirati kožu i smanjiti znakove starenja'.

Poznato i kao 'stablo života', moringa je porijeklom iz Indije, ali raste i u Aziji, Africi i Južnoj Americi, a može se konzumirati u obliku praha kao sastavni dio smoothieja ili kuhati njezine svježe listove poput špinata ili kupusa.

Kurkuma

Studija objavljena 2001. otkrila je da kurkuma, prirodni antioksidant, može potaknuti regeneraciju kože povećanjem proizvodnje kolagena. Druga istraživanja pokazala su da kurkumin, kemijski spoj koji se nalazi u kurkumi, može umanjiti štetu uzrokovanu sunčevim zrakama.

S obzirom na prednosti koje kurkuma može ponuditi vašoj koži i cjelokupnom zdravlju, čini se pametnim integrirati je u svoju prehranu u bilo kojem obliku, a stručnjaci iz beauty industrije preporučuju i njezinu primjenu u formi maske za lice ili pilinga u kombinaciji s medom i šećerom, a najviše pomaže u slučaju hiperpigmentacije kože.

Zeleni čaj

Brojna istraživanja pokazala su da polifenoli u zelenom čaju smanjuju proizvodnju sebuma, što može pomoći u sprečavanju nastanka akni. Zeleni čaj se kao sastojak nalazi u brojnim proizvodima za njegu kože, a prema studiji iz 2017. godine, EGCG u zelenom čaju ima antioksidativna, protuupalna i antimikrobna svojstva koja poboljšavaju tretman akni i masne kože.