SLUŠAJTE UNUTARNJI SAT

Seksajte se četvrtkom, a kavu pijte u dva

01.06.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Čini se da dobrim tajmingom možete postići gotovo sve u životu. Znanstvenici kažu da je najbolje seksati se ujutro ako želite povećati šanse da dobijete dijete, povišicu tražiti srijedom, kavu piti u dva popodne, a nedjeljom ručati u restoranu. A evo i zašto

Jedno istraživanje London School of Economics tvrdi da naš unutarnji sat savršeno diktira što bi trebalo raditi u točno određeno vrijeme, odnosno koje je vrijeme optimalno za seks, kavu, vježbanje, uzimanje pilula. Vjerovali ili ne, tako postoji idealan dan za seks, za relaksiranje ili pak za traženje povišice. Isto vrijedi i za sate u danu, tako je osam sati ujutro idealno za seks, 14 sati idealno je za šalicu kave, 21 sat za toplu kupku. Zanimljivo je kako i dobro pogođen trenutak u liječenju kao što je davanje kemoterapije može znatno pridonijeti u izlječenju.

Naime, doktor Francis Levi sa Francuskog nacionalnog instituta za zdravlje svojedobno je istraživao kako je kemoterapija s obzirom na vrijeme davanja pacijentima, utjecala na oporavak. Naime, kemoterapija koju su pacijenti primali u jedan i četiri sata iza ponoći imala je manje nuspojava nego li ona koja su primali u jedan i četiri sata popodne. Vrijeme davanja kemoterapije utjecalo je na to da je lijek čak dva puta bio učinkovitiji ako se davao u određeno vrijeme.

Naše tijelo očito ima neki unutarnji ritam koji treba uskladiti s dnevnim obvezama i događanjima. Znanstvenici su tako otkrili što bi bilo najpovoljnije raditi i u koje doba dana.

 07.00 Ovo je najbolje vrijeme za izvagati se ukoliko želite znati stvarnu težinu, ali i najoptimalnije vrijeme za uzeti pilule za regulaciju krvnog tlaka.

08.00 ukoliko želite imati dijete idealno vrijeme je upravo rano ujutro jer su muški spermiji tada na vrhuncu snage

10.00 trebate ići na operaciju. Inzistirajte da je zakažu u 10 ujutro. Istraživanje na 90 000 slučajeva pokazalo je kako su operacije između 9 i podne one koje uglavnom prođu s najmanje problema. Operacije zakazane za popodne imaju veće šanse da budu neuspješnije zbog zamora osoblja i stresa pacijenta.

12.00 Bez šalice kave ne možete zamisliti dan. Iako vjerujemo da ćete si jednu priuštiti rano ujutro, neka istraživanja pokazuju kako bi drugu šalicu omiljenog napitka trebalo popiti oko 14 sati, kada se metabolizam usporava, a energija pada. To se događa neposredno nakon ručka, kada bi u idealnim uvjetima bilo najbolje malo odrijemati. S obzirom da su svi u to doba više-manje na poslu vrijeme je za kavu.

16.00 Ovo doba dana idealno je za vježbu jer su pluća u svom maksimumu negdje oko 16 h.

17.00 Vrijeme je za ugljikohidrate, kako bi vratili izgubljenu energiju.

Što se pak tiče dana u tjednu istraživanje objavljeno u British Medical Journalu, pozabavilo se sastavljanjem liste obveza.Evo liste stvari koje možete raditi tijekom tjedna.

Ponedjeljak
Vjerojatno najstresniji dan u tjednu barem što se posla tiče je ponedjeljak. Možda je upravo zato i najbolji dan za pronaći vremena za opuštanje. Naime, upravo je to dan kada za čak 20 posto raste rizik od srčanog udara, stoga je nužno naći malo vremena za odmor.

Utorak
Najbolji dan da počistite listu stvari koje imate za napraviti. Naime, studija Society for Industrial and Organisational Psychology pokazala je kako je to najproduktivniji dan u tjednu.

Kavom se ponovno razbudite u dva
Srijeda
Najbolji dan za ljubav, tako tvrdi 40 posto od 8.000 ispitanika koji su u potrazi za ljubavlju. Srijeda je navodno i najbolji dan za traženje povišice, kaže jedno britansko istraživanje na 1.500 ispitanika. Na taj će dan šefovi u prosjeku puno lakše odobriti zahtjev za povišicom.

Četvrtak
Odličan dan za akciju pod plahtama. Hormoni energije koji stimuliraju seksualne hormone su na vrhuncu. Stoga, navijte alarm rano ujutro i pripremite se za strastveni seksualni klinč. Seksualni hormoni tada su čak do pet puta veći.

Petak

Iako je vikend službeno počeo, ovo je najbolji dan za prestanak pušenja. No kad odlučite prestati pušiti, u prvim danima volja je najjača, stoga je petak i idealan dan jer ćete lakše izdržati iskušenja.

Subota
Ako idete na carski rez i možete birati, subota je najbolji dan za roditi, kažu iz američkog Ureda za nacionalnu statistiku. Navodno djeca rođena u subotu imaju više šanse da budu pobjednici.

Nedjelja
Najbolji dan za ručati vani. Pripremanje tradicionalnog ručka može biti jako stresno, čak i stresnije od odlaska zubaru. Tako kaže jedan od petero ispitanika zanimljive studije. Budući da je nedjelja dan kada se treba odmoriti i pripremiti za idući tjedan, iskoristite ga u potpunosti i rezervirajte mjesto u restoranu.