loše navike čine vas pametnijima

Sedam znakova koji ukazuju na visok kvocijent inteligencije

19.03.2017 u 10:11

Bionic
Reading

Lijeni ste, često psujete ili puno pijete? Ovo su samo neke od navika za koje znanstvenici tvrde da ih posjeduju osobe koje imaju visok kvocijent inteligencije

Svi dobro znamo da oni koji su u školi imali najbolje ocjene nisu nužno bili najpametniji te da inteligencija dolazi u mnogo različitih oblika. Vjerojatno poznajete nekoga tko ima ekstremno visok kvocijent inteligencije, no nedostaje mu one emocionalne. To što su neki od nas hodajuće Wikipedije - znači li to da su pametniji od poliglota?

Znanstvenici već duže vrijeme pokušavaju otkriti koji su znakovi inteligencije, a postoje i brojne studije koje su došle do različitih zaključaka.

Ovo je sedam znanstveno dokazanih znakova da posjedujete visoku inteligenciju:

1. Lijeni ste

Najnovije američko istraživanje potvrdilo je da osobama s visokim kvocijentom inteligencije puno lakše nešto dosadi te su manje aktivne jer svoje slobodno vrijeme radije provode razmišljajući. Fizički aktivne osobe obično vježbaju kako bi odmorile mozak, što ne znači odmah da nisu inteligentne, no stručnjaci tvrde da osobe s natprosječnom inteligencijom radije provode vrijeme ljenčareći u društvu vlastitih misli.

Todd McElroy koji je vodio istraživanje odabrao je 30 osoba koje odgovaraju opisu osoba s visokom inteligencijom te 30 osoba koje su prosječno inteligentne. U tjedan dana, koliko je trajalo istraživanje, ispitanici su nosili uređaj oko ruke koji je pratio njihove kretnje i razinu aktivnosti. Rezultati su pokazali kako je inteligentnija skupina ispitanika bila fizički puno manje aktivna od grupe ispitanika koji su manje inteligentni.

2. Učite na vlastitim greškama

Osobe koje su natprosječno inteligentne obično lakše prihvaćaju vlastite neuspjehe te uče na vlastitim greškama, pokazalo je istraživanje koje se bavilo faktorima što utječu na donošenje odluka.

3. Psujete puno

Uvriježeno mišljenje da su osobe koje psuju manje inteligentne i neelokventne jer raspolažu manjim vokabularom, čini se, ne mora biti ispravno. U istraživanju provedenom 2015. godine ispitanici su zamoljeni da izgovore što je moguće više psovki koje im padnu na pamet u određenom vremenskom roku, a potom je u istom vremenskom roku zatraženo od njih da nabroje vrste životinja.

Ovim se istraživanjem mjerila takozvana 'verbalna tečnost' ispitanika. Oni ispitanici koji su imali ukupno bolji vokabular također su bili u stanju prisjetiti se većeg broja psovki. Jednostavno rečeno, ako je suditi prema rezultatima ovog istraživanja, osobe koje znaju više psovki su elokventnije, stoga i inteligentnije.

4. Ostajete budni do kasno

Američko istraživanje objavljeno u Psychology Todayu pokazalo je da inteligentnija djeca odrastaju u osobe koje idu kasnije spavati te su aktivnije kada padne mrak nego tijekom dana. Primjerice, djeca koja su imala kvocijent inteligencije manji od 75 u odrasloj dobi išla su spavati u 23.41, dok odrasle osobe koje su kao djeca imale kvocijent inteligencije preko 125 odlaze na spavanje oko 00.29.

5. Volite čitati

Svi smo barem jednom čuli savjet – 'čitaj i bit ćeš pametniji', a da su nas dobro savjetovali, potvrdili su istraživači koji su došli do zaključka da čitanjem vježbamo mozak, povećavamo memoriju i komunikacijske vještine te sposobnost koncentracije.

6. Volite crni humor

Austrijsko istraživanje objavljeno u magazinu Cognitive Processing, koje je proveo profesor Ulrike Willinger, pokazalo je da su inteligentnije osobe one koje vole crni humor. Istraživanje je obuhvatilo 156 ispitanika (podjednak broj muškaraca i žena različitog stupnja obrazovanja u prosjeku od 33 godine) koji su trebali ocijeniti 12 crtanih filmova u kojima se prikazuje crni humor.

Zaključci do kojih su znanstvenici došli su da su osobe koje uživaju u crnom humoru inteligentnije, imaju veće znanje te su manje agresivne od onih osoba koje ne uživaju u crnom humoru.

7. Konzumirate alkohol i drogu

U istraživanju provedenom 2012. godine britanski znanstvenici pronašli su poveznicu između visokog kvocijenta inteligencije u djetinjstvu i konzumacije droge u odrasloj dobi, kao i ovisnosti o alkoholu. Još jedno britansko istraživanje došlo je do istih zaključaka. Ispitanici kojima je u djetinjstvu izmjeren visok kvocijent inteligencije u odrasloj dobi imaju problema s alkoholom ili konzumiraju više alkohola od osoba koje su u djetinjstvu imale niži IQ.