jednostavno i ukusno

Savršenstvo od kolača koji je odličan prvi dan, još bolji sljedeći, ali i dan iza toga, ako toliko potraje

03.01.2022 u 13:59

Bionic
Reading

Ovaj jednostavan, ali okusom nezaboravan kolač s hrskavom, raspuknutom koricom i pahuljastim mrvicama kardamoma vrlo lako bi mogao postati jedna od omiljenih za različite prigode, od rođendana, godišnjica do obiteljskih okupljanja

Jednostavni kolači nerijetko su podcijenjeni, a jedan od takvih upravo je ovaj recept koji nudi bogatstvo okusa i lakoću pripreme. Prožet mirisom kardamoma, hrskavih cijelih sjemenki, dovoljno sladak, dovoljno bogat i lagan. Savršenstvo od kolača koji je odličan prvi dan, još bolji sljedeći i dan iza toga, ako toliko potraje. Poslužite ga uz voće, slatku kremu ili sladoled – pasat će uz sve.

Potrebni sastojci:

  • 264 grama granuliranog šećera, plus još malo za posudu za pečenje
  • 65 grama narezanih neblanširanih badema, za posip (po želji)
  • 4 velika jaja
  • 150 grama neslanog maslaca
  • 9 grama sjemenki kardamoma
  • 160 grama višenamjenskog brašna
  • 2 prstohvata soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje promjera 23 cm, a po želji možete ga obložiti papirom za pečenje kako biste spriječili lijepljenje kolača. Nakon toga lim za pečenje obilno premažite maslacem, pospite s 2 do 3 žlice šećera (ovisno o tome koliko želite slatko i hrskavo), te protresite i okrećite posudu sve dok se dno i stranice ne oblože šećerom. Po želji, dno prekrijete narezanim listićima badema za ekstra hrskavu koricu.

Uz pomoć miksera umutite jaja i šećer dok ne dobijete gustu smjesu kojoj se utrostručio volumen. U malom loncu otopite maslac. Izmrvite sjemenke kardamoma u mužaru. Gumenom lopaticom brzo umiješajte brašno i sol u smjesu jaja i šećera, a zatim maslac i kardamom. Tijesto dobro promiješajte prije nego što ga ulijete u pripremljeni lim. Udarite posudom o radnu površinu da se tijesto slegne.

Pecite kolač dok vrh ne postane suh na dodir i dok nož ili čačkalica umetnutu u sredinu ne izađu suhi, od 30 do 35 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite u limu oko 5 minuta. Prođite nožem po stranicama posude prije nego što tortu okrenete na rešetku da se ohladi. Pažljivo skinite dno kalupa dok je torta još jako topla. Pustite da se ohladi prije posluživanja.