ima spasa

Savjeti koji spašavaju: Što učiniti kada plijesan napadne vaše sobne biljke?

12.01.2022 u 13:30

Bionic
Reading

Primijetili ste plijesan na svojoj omiljenoj biljci? Kao prvo, nema mjesta panici, vaša omiljena sobna biljka može se spasiti, a u tome će vam pomoći i ovi savjeti

Većina ljubitelja biljaka zna se nositi s pojavama kao poput žutog i uvelog lišća – u većini slučajeva radi se o prevelikoj ili premaloj količini vode. No, što se napraviti kada imate posla s kompliciranijim problemom poput rasta plijesni po sobnom lončanicama? 'Biljke kojima raste plijesan po lišću ili na zemlji vjerojatno zovu upomoć i šalju signal da dobivaju previše vode i/ili nedovoljno sunca', objašnjava Katie Dubow, stručnjakinja za biljke i vlasnica Garden Media Group.

Iako taj problem možda na prvu ne djeluje tako strašno, plijesan na biljkama može predstavljati opasnost za osobe sklone alergijama ali i opasnost za druge biljke u domu. No, nema razliku za paniku jer postoji lako rješenje - evo kako, prema savjetu stručnjaka, riješiti plijesan na biljkama.

Prvi korak: riješite se postojeće plijesni

Operaciju uklanjanja plijesni započnite tako šte ćete prvo zaraženu biljku izolirati od ostalih biljaka u domu jer se plijesan može brzo širiti iz jedne posude u drugu. Zatim, u dobro prozračenom prostoru, ostružite gornjih nekoliko centimetara zemlje. Ako je plijesan relativno nova i nedavno nastala, to bi trebalo biti dovoljno. Ako plijesan prodire dublje 2 cm u zemlju ili se vrati nakon nekoliko tjedana, potrebno je biljku u cijelosti presaditi koristeći organsko tlo napravljeno baš za sobne biljke.

Prije nego što presadite biljku, očistite unutrašnjost posude deterdžentom za suđe, pospite sodom bikarbonom i vodom. Soda bikarbona djelovat će kao blago abrazivno sredstvo za struganje plijesni s unutrašnjosti lonca. Pustite da se lonac potpuno osuši, a zatim pošpricajte zaražene listove vodom prije nego što svaki pojedinačno obrišete papirnatim ručnikom (koristite novi ručnik za svaki list kako biste spriječili širenje plijesni). Odrežite sve smeđe ili mrtve listove i bacite ih u smeće; poprskajte donju stranu preostalih listova organskim fungicidom.

'Vrlo lako je kod kuće pripremiti domaći fungicid. 'Pomiješajte jednu žlicu sode bikarbone, pola žličice tekućeg sapuna, žlicu hortikulturnog ulja i galon vode. Nemojte izostaviti ulje jer će upravo ono pomoći smjesi da se zadrži na tlu', kaže Dubow. Pustite da se tlo potpuno osuši prije ponovnog zalijevanja i držite biljku izoliranu nekoliko tjedana kako se plijesan više ne bi vratila.

Spriječite ponovni nastanak plijesni

Za sprječavanje pojave dosadne plijesni potrebno je postaviti dobre temelje za sobne biljke. 'Počnite s visokokvalitetnom zemljom za lončanice. Naime, ponekad zemlja u koju se biljke zasađene nije nabolje kvalitete. Presadite ih čim dođete kući i obratite pozornost o kojoj se vrati biljke radi kako biste znali koliko vode i svjetla trebaju - to će ih održati zdravima. Također možete umiješati malo cimeta u vrh zemlje jer on djeluje kao prirodni fungicid,' kaže Dubow.

Što se tiče zalijevanja, biljke zalijevajte samo kada je tlo suho na dodir—i samo zalijevajte tlo, nikako lišće biljke. Naime, plijesan raste kada je biljka stalno mokra ili leži u vodi. Također, svaka posuda na dnu treba imati rupe za drenažu - stavite lonac na tanjurić koji se može ukloniti kako bi se u njega izlio višak vode, a zatim uklonite tu vodu 30 minuta nakon zalijevanja. Često orezujte trule listove i stabljike s biljke i pobrinite se da ima dovoljno cirkulacije zraka. Biljke koje dobro podnose sunce mogu se postaviti na prozor okrenut prema jugu gdje će imati jako sunce cijeli dan.

Otkrijte je li plijesan na vašoj biljci opasna

Pema riječima stručnjaka za biljke, plijesan bijele boje na površini tla vjerojatno je saprofit, koji je bezopasan za vas i članove obitelj. Pepelnica na lišću također nije štetna za ljude ili kućne ljubimce, ali ako ste izrazito osjetljivi na plijesan ili imate alergiju, nije preporučljivo riskirati.