IZDRŽLJIVE I LIJEPE BILJKE

Ukras u svakom domu: Sve što trebate znati o uzgoju božićnih kaktusa

29.11.2021 u 13:24

Bionic
Reading

Božićni kaktusi, latinskog naziva Epiphyllum Truncatum, sobne su biljke koje odlikuju bogati cvjetovi u crvenoj, žutoj, bijeloj, ružičastoj ili ljubičastoj boji

Osim omiljene božićne zvijezde, božićni je kaktus biljka koja svojim divnim raskošnim cvjetovima unosi ljepotu u svaki prostor tijekom najhladnijeg razdoblja godine.

Božićni kaktus (lat. Epiphyllum Truncatum) sobna je biljka, a savršena je za suhe zatvorene prostore jer je ne treba puno zalijevati.

Grane ove biljke koja raste kao endemska vrsta u jugoistočnim dijelova Brazila mogu narasti i do 50 centimetara dok raskošni cvjetovi mogu izrasti i do sedam centimetara.

Ipak, na božićni kaktus treba pripaziti u vrijeme cvatnje jer je tad najosjetljiviji, stoga ga nikako nemojte premještati u razdoblju cvatnje jer je ova biljka izrazito osjetljiva na bilo kakvu promjenu. Čak i najmanja promjena uzrokovat će ispadanje svih pupoljaka u nastajanju.

Zalijevajte ga jednom tjedno ili pak svakih nekoliko dana lagano osvježite njegove listove i tlo prskanjem vodom.

Premda je vrlo otporan, nikako ga nemojte izlagati pretjeranoj Sunčevoj svjetlosti: osigurajte mu oko 10 sati dnevnog svjetla i 14 sati boravka u mraku kako bi se potaknulo njegovo cvjetanje.

Ne podnosi ni previsoke temperature, pa neka temperatura na kojoj se nalazi ne prelazi 20 stupnjeva.

Svake dvije do tri godine presadite ga u veću teglu kad prođe vrijeme cvatnje.