MLADI, POČNITE SE KRETATI!

Sat vježbe dnevno dovoljan za borbu protiv pretilosti

07.04.2010 u 10:33

Bionic
Reading

Prema najnovijoj studiji provedenoj u nekoliko europskih zemalja, jedan sat umjerene do jake vježbe dnevno dovoljno je kako bi se u teen razdoblju pobijedio utjecaj gena odgovornog za pretilost koji često nazivaju i 'fatso'

Istraživanje je provedeno na Insitutu Karolinska u Švedskoj, a poruka glasi: 'Mladi, počnite se kretati!'

Bilo koja aktivnost je dobra, no među najboljima su trčanje, preskakanje užeta, vožnja bicikla, plivanje te plesanje.

Gen zvan FTO je jedan od najodgovornijih za pojavu pretilosti, odnosno kada se pojavljuje u različitim oblicima. Dokazano je da su odrasli koji imaju dvije kopije oblika ovog gena u prosjeku deblji nego ostali.

U istraživanju je sudjelovalo 752 tinejdžera iz Švedske, Španjolske, Grčke, Njemačke Austrije, Francuske, Mađarske Belgije i Italije. Nosili su spravice koje su mjerile njihovu fizičku aktivnost, a prije toga u krvi im je pronađen gen koji označava predodređenost za pretilost. Pokazalo se da se tjelovježbom smanjuje utjecaj ovog gena, pa tako tinejdžeri s 'fatsom' imaju jednak indeks mase kao i ostali tinejdžeri kod kojih nije pronađen ovaj gen.

Znanstvenici kažu da je ovime dokazano da geni ne znače i sudbinu te da se protiv njihovog utjecaja itekako možemo boriti.