MLADA I PERSPEKTIVNA

Sara Lončarić pobjednica Drefta

24.11.2013 u 18:26

Bionic
Reading

Dreft Fashion Week Zagreb završio je na najbolji mogući način za mladu dizajnericu, čije su modne skice u jakoj konkurenciji osvojile najviše ocjene stručnog žirija te glasove posjetitelja na internetu

Stručni žiri činile su prof. Nina Režek-Wilson s Tekstilno tehnološkog fakulteta, Branka Vučetić Atletić, osnivačica i voditeljica učilišta Profokus, te Sarah Josipović, direktorica DFWZ-a.

Natječaj je bio namijenjen svim mladim dizajnerima, a trajao je od 20. listopada do 5. studenog, do kada su svi zainteresirani mladi dizajneri bili pozvani da osmisle i pošalju crteže / skice modela svoje kolekcije SS 2014. na temu Dreft Delicates & Color.

Sudjelovalo je ukupno devet mladih modnih dizajnera koji su poslali skice svojih kolekcija. Kao pobjednici, Sari Lončarić je na Dreft Fashion Weeku Zagreb uručen poklon ček u iznosu od tisuću eura (oko 7,5 tisuća kuna). Nagradni iznos namijenjen je izradi nagrađenih skica kolekcije koju će prikazati na sljedećem Dreft Fashion Weeku Zagreb u svibnju 2014.

Talentirana pobjednica natječaja nije krila svoje oduševljenje pobjedom: 'Iako sam jako priželjkivala nagradu, nisam ni slutila da ću baš ja biti pobjednik natječaja Dreft Next Generation koji mladim dizajnerima osigurava ulaznicu za nastup na modnoj sceni. Hvala svima koji su glasali za moju kolekciju i veliko hvala Dreftu i DFWZ-u na svoj potpori.'
Sara Lončarić, 22-godišnjakinja iz Zagreba, nakon završetka Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn upisala je renomiranu zagrebačku modnu školu Profokus na kojoj završava treću godinu kostimografije.

Ove godine sudjelovala je na regionalnom modnom natjecanju Split City Fashion koji je ujedno bio i njezin debi te je odabrana među 12 finalista iz regije.

Kolekcija koju je predstavila na navedenoj reviji učvrstila je njezinu ideju da modna linija s kojom će se predstavljati treba biti savršeno skrojena, koristeći francusku metodu stvaranja, čiste linije, volumen te naglašavajući ženstvenost.

U stvaranju je vodi izreka: 'Manje je više.' Želi da istančano oko i ukus prepozna već na prvi pogled ljepotu i savršenost kroja i materijala koje koristi. Velika joj je želja otputovati u Pariz te učiti od najboljih umjetnika mode u modnoj kući Dior.

Kolekcija jesen / zima 2014. s kojom se predstavila na modnom natječaju Dreft Next Generation, zamišljena je za žene neovisno o godinama i konstituciji tijela. Inspirirana je pedesetim godinama prošloga stoljeća, sa ženstvenom i elegantnom formom koju prilagođava sadašnjem i budućem vremenu.

Haljine predstavljaju ženu u najboljem izdanju jer skrivaju moguće 'nedostatke', a otkrivaju prednosti pomoću posebnih presavijanja tkanine.

Kaputi/pelerine rađene su u novom obliku s efektnim detaljima, od gumbi do ukrasnih kožnih traka, tu su i hlače u capri stilu od vunenog tvida i s neobičnim džepovima, dok su gornji djelovi rađeni od vune s posebnim presavijanjem tkanine kako bi do izražaja došla ženska silueta.

Sara kao modne dodatke koristi lagane marame za glavu te već prepoznatljive remene koji variraju kroz kolekcije.


Dreft je bivšim radnicama Kamenskog povjerio posao proizvodnje promotivnog materijala, posjetitelji su se mogli upisati u Knjigu impresija, koja je bila fostupna u Hypo centru za sve poruke potpore hrabrim ženama iz Udruge Kamensko. Knjiga je ostavljena Udruzi Kamensko u trajno vlasništvo.

Organizirano je i druženje s najutjecajnijim hrvatskim modnim blogerima, na kojem su se dijelila iskustva i razmišljanja o svakodnevnom održavanju i njezi omiljenih odjevnih komada.