7 ZLATNIH PRAVILA

Samo ovako možete pripremiti omlet bez mane

17.02.2014 u 09:15

Bionic
Reading

Gnjecavi, zagoreni ili jednostavno neukusni omlet lako je dobiti ako ne znate osnovna pravila o njegovoj pripremi, a zapravo je vrlo lako pripremiti to ukusno jelo

1. S jajima ne treba nježno

Kada pripremate jaja za omlet, nije ih dovoljno samo malo smutiti vilicom. Potrebno je energično promiješati jaja kako bi se bjelanjci i žumanjci potpuno sjedinili. Osim vilice odlična je i pjenjača.

2. Ne dodajte mlijeko

Dodate li mlijeko ili vrhnje misleći da će tako jaja biti kremastija, griješite. Bilo kakva tekućina razvodnit će teksturu i omlet je uništen prije nego što ste ga ispekli, piše Yahoo Food.

3. Veliki omlet je pogreška

Imate li višečlanu obitelj ili ekipu kojoj spremate doručak, odmah odustanite od velikog omleta. Veća količina jaja ne može se ravnomjerno ispeći pa radije napravite nekoliko omleta od maksimalno tri jaja.

4. Ni velika tavica nije dobra ideja

Koristite li veliku tavicu za manji omlet, dobit ćete tanku smjesu kao da radite palačinku, a to ne želite. Za omlet od dva do tri jaja dovoljna je tavica veličine 8 cm.

5. Zagrijavanje tavice

Ako je tavica jako vruća, čim izlijete jaje donja će se strana prepeći dok gornja ne bude još gotova. Probajte umjesto ulja staviti malo maslaca i izliti jaja prije nego se do kraja rastopi i zapjeni.

6. Miješajte ih i u tavici

Osim što ih trebate pošteno izmutiti prije pečenja, jaja treba miješati i dok se peku. Danielle Walsh iz kulinarskog magazina Bon Appétit kaže kako jaja najradije miješa s drveneim štapićima kako se bi se ravnomjerno ispekla sa svih strana.

7. Dodatke pripremite prije

Stavljate li špinat, gljive ili slične sastojke u omlet, pripremite ih prije kako biste spriječili vodenastu teksturu. Neke namirnice kod kuhanja puštaju svoje sokove i ako ih ne skuhate prije, dobit ćete gnjecavi omlet.