SVE SE MOŽE

Sačuvajte zdrav razum na putu s klincima

22.07.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Ruke su vam pune stvari i torba, još niste sve posložili u automobil, kamoli krenuli na put, a djeca već zanovijetaju i zahtijevaju svoje. Iako se u tim trenucima čini da vas samo sekunde dijele od nervnog sloma, ipak postoje neki mali trikovi koji će svima olakšati put do mora

Za početak, ako nemate automobil s klimom, razmislite o tome da krenete na put ranije ili pred kraj dana zbog vrućina. Bez obzira na to kada krećete na put, na stakla svakako stavite štitnike za sunce koji sprečavaju prodiranje UV zraka. Da biste olakšali putovanje i sebi i djeci, možete krenuti na put kada je djetetu vrijeme za spavanje.Znate da klinci zbog sigurnosti trebaju biti vezani, pa nije potrebno posebno napominjati da trebaju biti u autosjedalicama koje odgovaraju njihovoj dobi.

Prtljagu pažljivo rasporedite
u automobilu da se dijete ne osjeća zatrpano i da u svakom trenutku možete doći do mališana. Budući da obično pakiramo puno stvari, pa i kolica ili putne krevetiće kad su s nama bebe, zgodno rješenje su krovne kutije. Tako će mjesta u automobilu biti napretek, posebno na zadnjem sjedištu ako budete morali sjediti pored djeteta.

Prije puta u posebnu vrećicu ili ruksak spremite svježu vodu ili voćne napitke bez šećera te koji sendvič, voće i suhe grickalice. Nije poželjno da mališani piju, primjerice, gazirane sokove ili jedu slatkiše jer su od šećera aktivniji, a mogli bi i povraćati. Doduše, ako zapnete u gužvi nakon što putujete već neko vrijeme, počastite ih, primjerice, sladoledom da se malo razvesele jer je i njima teško.

Ovisno o duljini puta napravite pauzu jer djeci treba odmor

Uz sebe imajte rezervnu dječju odjeću, bočicu vode i vlažne maramice kako biste dijete mogli presvući, oprati i obrisati u slučaju da se smočilo ili je možda povraćalo. Pri ruci neka vam obavezno bude i nekoliko igračaka uz još nekoliko slikovnica te priča i pjesmica na CD-ovima. Klinci će više uživati ako se zabavljate s njima ili planirate što ćete sve raditi kada konačno dođete na odredište.

Tijekom putovanja vrijeme možete prikratiti raznim igricama poput traženja automobila u određenoj boji, pogađanja registracijskih oznaka ili nekim brojalicama, zagonetkama, pitalicama te pričama kojima ćete spriječiti dječju dosadu.

Nemojte razmišljati samo o tome da što prije stignete na cilj jer djeci treba odmor. Ovisno o duljini puta, stanite nekoliko puta, dajte klincima da se malo protegnu, istrče i osvježe. Možete prije puta saznati ima li koje odmorište u prirodi gdje se djeca mogu odmoriti, pa ga uključite u planove.

Iako ćete se naći u stresnoj situaciji, probajte biti opušteni i popustite malo klincima jer se i njima žuri što prije brčkati u moru