LAGANO I FINO

Ručak gotov za manje od pola sata: Tjestenina s umakom od rajčica uz ovaj dodatak dobit će sasvim drugu dimenziju

23.06.2020 u 12:18

Bionic
Reading

Za ovo jednostavno jelo s tjesteninom, idealno za tople ljetne dane, potrebni su vam umak od rajčice i svježa ricotta (skuta). Pripazite samo da tjestenina ne bude prekuhana, već al dente, a za to je dovoljno slijediti upute na pakiranju

Potrebni sastojci:

  • tjestenina po izboru
  • sol, papar
  • 2 žlice maslaca, omekšalog
  • umak od rajčice
  • 170 g ricotte (skute)
  • naribani parmezan
  • listovi bosiljka za ukras

Potrebni sastojci za umak od rajčica

  • 2 velike žice maslinovog ulja
  • 2-3 češnja češnjaka 1
  • luk srednje veličine
  • 500 ml passate od rajčica
  • sol, papar
  • peršin, bosiljak

Priprema

Tjesteninu kuhajte u zasoljenoj vodi prema uputama na pakiranju, vodeći računa da se ne prekuha već da bude al dente.

Kad stavite lonac s vodim za tjesteninu na vatru, bacite se na pripremu umaka.

Priprema umaka

Zagrijte maslinovo ulje te na njega stavite nasjeckani luk. Smanjite vatru i pržite luk 4-5 minuta lagano miješajući temu zatim dodajte nasjeckani češnjak. Nakon minutu do dvije dodajte umak od rajčice, sol, papra po želji i malo vode te sve promiješajte i nastavite kuhati oko 20 minuta srednje jakoj temperaturi. Nakon desetak minuta kuhanja kušajte umak, a ako primijetite da je kiselkast dodajte u njega žličicu meda, te još soli ako je potrebno. Kad se umak nakon 20-ak minuta skuhao dodajte mu nasjeckani peršin i bosiljak.

Maslac stavite u duboku tavu na srednju vatru te mu dodajte skuhanu ocijeđenu tjesteninu, malo soli i papra. Polako u tavu dodavajte umak od rajčica te promiješajte kako biste jednakomjerno prekrili tjesteninu.

Tjesteninu nakon toga prebacite u zdjelu za posluživanje i dodajte joj svježu ricottu, pospite s naribanim parmezanom i ukrasite listovima svježeg bosiljka.