NE MOŽE JEDNOSTaVNIJE

Ovaj brzinski ručak s tjesteninom priziva ljeto i more, a osvaja okusima i mirisima

17.06.2025 u 11:51

Bionic
Reading

Pasta alla Norma jedno je od najpoznatijih jela sicilijanske kuhinje, a svojom jednostavnošću i raskošnim okusima osvojila je srca i nepca gurmana diljem svijeta

Priprema ovog jela ne zahtijeva puno vremena ni posebnih kulinarskih vještina – u manje od sat vremena na stolu će vas dočekati prava mediteranska gozba. Ključni sastojci su patlidžan, rajčica, češnjak, čili i ricotta salata, a rezultat je sočna i aromatična tjestenina koja priziva ljeto i more.

Potrebni sastojci:

  • 600 g patlidžana
  • Maslinovo ulje po potrebi (najmanje 120 ml)
  • Sol i papar
  • 1 žlica nasjeckanog češnjaka
  • 3 ili 4 sušene čili papričice
  • 600 g rajčica, nasjeckanih (može i konzerviranih, otprilike 1 limenka)
  • 1 žličica sušenog origana ili 1 žlica svježeg
  • 450 g tjestenine
  • ½ šalice nasjeckanog peršina ili bosiljka
  • ½ šalice parmezana ili grane padano

Priprema

Patlidžan narežite na ploške debljine oko 1,5 cm. Pržite ga u obilnoj količini maslinova ulja, pazeći da se ploške ne preklapaju, posolite i po potrebi dodajte još ulja. Pržite u nekoliko tura, polako i strpljivo, dok patlidžan ne postane lijepo zlatno-smeđ i mekan. Gotove ploške premjestite na tanjur.

U međuvremenu stavite veliki lonac vode da zavrije i posolite ga.

Na kraju prženja patlidžana, u tavi bi trebalo ostati nekoliko žlica ulja. Ako ga ima previše, odlijte višak; ako je premalo, dodajte još malo. Smanjite vatru na srednje, dodajte češnjak i čili papričice te pržite dok češnjak lagano ne poprimi boju. Dodajte nasjeckane rajčice i origano, posolite i popaprite po ukusu. Kuhajte uz povremeno miješanje dok umak ne postane gust, ali ne presuh.

Skuhajte tjesteninu al dente, tako da bude mekana, ali ne prekuhana. Dok se tjestenina kuha, patlidžan narežite na trakice i kratko ga zagrijte u umaku od rajčice. Ocijedite tjesteninu, dodajte je u tavu s umakom i patlidžanom te sve dobro promiješajte. Probajte i po potrebi dodatno začinite.

Pospite nasjeckanim peršinom ili bosiljkom i naribanim parmezanom.