Za vrućih ljetnih dana dovoljno je samo nekoliko sastojaka i 15 minuta kuhanja za svjež i lagani ručak koji osvježava i zadovoljava, a tjestenina s limunom savršen je izbor
Kada vani zagrije potrebna je brza i jednostavna alternativa teškim jelima. Ovaj recept kombinira limun i češnjak u kremastom umaku koji se brzo priprema, a tjesteninu možete zamijeniti prema ukusu ili onome što imate pri ruci. Bez kompliciranih postupaka i s minimalno pranja posuđa, ovaj obrok savršen je za ručak u hladu ili večeru na terasi.
Potrebni sastojci:
- Sol
- 450 g linguinea ili neke druge tjestenine
- 8 žlica neslanog maslaca
- 3 češnja češnjaka, oljuštena
- 1 veliki limun
- Crni papar
- Naribani parmezan, limunova kora, ljuta papričica, peršin ili kombinacija po želji (po želji)
Priprema
Posloite vodu u većem loncu i kad proključa dodajte linguine te ih kuhajte dok ne budu al dente. Sačuvajte 2 šalice vode u kojoj je tjestenina kuhana, a zatim ocijedite tjesteninu.
Dublju veću tavu stavite na slabu vatru i dodajte maslac. Dok se maslac topi, naribajte češnjak preko maslaca. Miješajte dok češnjak ne počne mirisati, 1 do 2 minute. Sitno naribajte limunovu koru u lonac i dodajte malo crnog papra.
Nakon minutu, dvije, dodajte 1 šalicu vode iz tjestenine i skuhanu tjesteninu. Povećajte vatru na srednju-jaku i dobro promiješajte. Kako tekućina isparava, dodajte još nekoliko žlica vode iz tjestenine. Ponovite postupak, miješajte i dodajte vodu, dok tjestenina ne postane sjajna i prekrivena gustim umakom (1 do 2 minute).
Skinite s vatre, dodajte sok od cijelog limuna i dobro promiješajte. Začinite po ukusu dodatno solju i paprom.
Po želji pospite parmezanom, limunovom korom, ljutom papričicom i/ili peršinom.