ISTRAŽIVANJE U SAD-U

Roditelji ne vjeruju da su njihova djeca seksualno aktivna

05.05.2010 u 07:48

Bionic
Reading

Većina roditelja ne vjeruje da su njihovi tinejdžeri seksualno aktivni, već smatraju da se to događa nekoj drugoj djeci

Istraživanje s ovom tematikom provedeno je na Sveučilištu Sjeverna Karolina. Roditelje je o njihovim tinejdžerima ispitivala jedna liječnica te došla do zaključka: 'Roditeljima je teško povjerovati da su njihova djeca seksualno aktivna, ali smatraju da su prijatelji njihovih tinejdžera itekako seksualno aktivni, štoviše, smatraju ih seksualnim predatorima!'

Ipak, ovo govori koliko su roditelji u velikoj zabludi jer broj maloljetničkih trudnoća, kako u SAD-u, tako i u drugim dijelovima svijeta, stalno raste.

Nadalje, roditelji često misle da se, ako njihova tinejdžerica ostane trudna, to dogodilo jer ju je netko prisilio na seksualni odnos, a ne zato što ga je sama željela.

Riječi kojima su roditelji najčešće opisivali svoje tinejdžere su – mladi, naivni i nezreli. Također, često ih doživljavaju kao aseksualna bića. Ako saznaju da im tinejdžeri ipak imaju seksualne odnose, onda to obično vide ovako – ako imaju sina, onda ga je neka djevojka ucjenila, pa je morao; ako imaju kćer, onda ju je neki dečko prisilio na odnos.

Jedna je majka izjavila: 'Kada pogledate u svoje dijete, vidite ga tako maleno i mlado. Uopće vam ne padne na pamet da ono razmišlja o seksu, a kamoli da ga prakticira. Teško je smisliti što mu reći o seksu jer mislite da nije dovoljno staro za te stvari.'