POČEO 14. CRO A PORTER

Rock, cofleki i lude 80-e zavladat će gradovima

09.10.2009 u 01:26

Bionic
Reading

Revijom inspiriranom rockom dizajnerski brand Hippy Garden otvorio je najveći domaći modni događaj, 14. po redu Cro A Porter. Bogat modni meni na Zagrebačkom velesajmu ponudili su nam i Arileo i Ivan Ledenko, Fjaba, Tihomir Krznarić, Ani Ani te modni dvojac Elfs

Prava ubojita 'crna udovica' Petra Friganović, u vrućim gaćicama i grudnjaku, ultrakratkoj plišanoj jaknici i štiklama na koje su se nastavljale upečatljive vezene nazuvke koje idu preko koljena, otvorila je reviju kojom se provokativno predstavio Hippy Garden.

Do izražaja su došle i duge, potpuno prozirne crne haljine, kao i one lepršave s redovima mikronabora te široke prozirne hlače. Crna je boja koju je kao osnovu i opet izabrala dizajnerica Đurđica Vorkapić za svoj modni izraz, uz dodatak ponekog detalja u boji pudera i nešto sive boje. Srebrni lanci često povezuju dijelove kreacija.

Da mala nezgoda Hippy Gardenove manekenke, kojoj je ispala bradavica iz sivog kombinezona, nije već viđena, pobrala bi i veći pljesak.

Arileo je svoj show započeo ružičastim tajicama i širokoj kariranoj crno-sivoj tunici obuzdanoj remenom. Njihovu isprano plavu kreaciju, lagane hlače i bluzu šišmiš rukava sprijeda spojenu tek u pojasu (ispod je imala top!), nosila je Renata Sopek.

Karirani uzorak provlačio se kroz voluminozne, lepršave suknje do poda i duge haljine. Dvojac je pokazao i uske crne etno košuljice zakopčane do grla, s izvezenim plavo-ružičastim aplikacijama s prednje strane, kombinezon u boji pijeska te se igrao širokim rukavima. Stajling je upotpunjen cipelama na visoku petu s potpisom dizajnera Ivana Ledenka. Reviju je zatvorila tunika šišmiš rukava koja završava kao uska mini haljina čiju je dužinu nadmašila dužina rukava.

Renata Sopek za Arileo
Modni studio Fjaba modoljupce ni ovaj put nije ostavio bez glamuroznih šljokičastih detalja na gotovo svim predstavljenim kreacijama. Ljepšem spolu predlaže kratke hlače na kojima je samo s jedne strane svjetlucava aplikacija, kao i kratke hlače na koje se nosi suknjica iste dužine, no s otvorom s prednje strane. Kraći crni kaputić, uz dodatak širokih bijelih traka od istog materijala preko svake ruke, podsjeća na otmjenu pelerinu. Crno-bijele tunika haljinice A kroja kopčaju se otraga, a haljine, što duge, što kratke, simetrično su prošivene plavim šljokicama. Osim ružičastog kaputića, potkrala im se i žuta boja svjetlucave kravate.

Tihomir Krznarić
cijelu je reviju razigrao golemim šarenim pomponima koji su se našli na glavama manekenki, ali i na njegovim pletivima. Majstor pletenja nagoviješta nam i goleme ovratnike, igru širinom rukava, pletene resice, volane od vune. Svečane haljine su mu snježno bijele, otvorenih leđa. Ima i nešto smeđe boje, kao i šarenila zagasitih boja poput zelene i ružičaste.

Ani Ani
pokazuje kako bi trebala izgledati elegantna, čedna tajnica u haljinama na faldice dužine tik ispod koljena. Navečer bi pak, iz tamnoplavih, svijetlosmeđih i oker kreacija uskočila u žarko crvenu haljinu. Dečkov tamnoplavi sako nosit će na smeđu suknju, a neće zazirati ni od mrkva hlača u boji kremšnita. Bijele košulje zakopčat će do grla. Koristi pamuk, svilu, pliš i štof, a prevladavaju strukirani odjevni komadi. Sve je upotpunjeno trakom i mašnom oko struka.

Uz jedan od najvećih hitova Madonne iz 80-ih, 'Material girl', na modnu je pistu za kraj svoje modele poslao modni dvojac Elfs. Nakon ultrakratke crne haljinice s povećim volanima koje idu preko jednog ramena, počeo je pravi ples boja. Žute, nebeski plave i ružičaste prošivene bundice s kapuljačama na kojima je obojeno krzno, žuta kratka haljinica s gustim nizovima volana, ljubičaste mini haljine šišmiš rukava, slojevita, lepršava duga haljina boje ciklama... Najčešći materijali su svileni šifon, krzno, kašmir i baršun. Njihovu crnu mini haljinicu na jedno rame nosila je Malina Grahek.

I za kraj, prvu večer Cro A Portera zatvorila je Elfsova disko kraljica u mini haljini, čitavoj u šljokicama.

Od poznatih nam zvijezda, revije su pratili Danijela Martinović, Maja Šuput, Maja Lena Lopatny, Luka Nižetić, Mila Elegović, Ivana Kovač, glumice Marija Borić i Ivana Roščić te modni znalci Nenad Korkut i Neven Ciganović...

U iduća dva dana u velesajamskom paviljonu 2 predstavit će se i Linea Exclusive, FARE, Marina Design, Ognjenka Antunac, Teo Perić za MAK i Matija Vuica u petak, a u subotu Zigman, Boris Pavlin, Luka Grubišić, XD Xenia Design, Tijana Pavlov i Budoir.