RECEPT

Rižoto s plodovima mora

08.07.2011 u 14:00

Bionic
Reading

U rižota obično stavljamo lignje, ili dagnje ili repove morskih kozica i jako su nam fini. Međutim, što mislite o tome da u jedan rižoto stavimo to sve i još ponešto, kakav bi mu okus bio? Zasigurno fantastičan, a dokaz je u priloženom videu

Potrebni sastojci:

400 g očišćenih dagnji
300 g riže za rižoto
250 g svježih očišćenih liganja
150 g očišćenih repova morskih kozica
1 mrkva
½ stabljike celera
1 mladi luk
700 ml povrtne juhe
200 ml suhog bijelog vina
1 režanj češnjaka
1 žlica sjeckanog peršina
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol i papar

Priprema:

Mrkvu i stabljiku celera nasjeckamo, češnjak protisnemo, a lignje i mladi luk narežemo na kolutiće.

U lonac, na dvije, tri žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo mladi luk i mrkvu te ih pržimo dok mrkva malo ne omekša.

Zatim dodamo češnjak i narezane lignje te ih pržimo na srednje jakoj vatri tri, četiri minute. Potom dodamo rižu i kratko je pržimo da upije masnoću od prženja.

Nakon minutu, dvije u lonac ulijemo bijelo vino i pričekamo da riža upije tekućinu.

Zatim nastavimo kuhati rižu podlijevajući juhom i stalno miješajući kuhačom do željene tvrdoće.

Nakon 15-ak minuta dodamo repove kozica, dagnje, narezanu stabljiku celera te podlijevajući juhom i stalno miješajući, rižoto kuhamo još pet minuta.

Rižoto maknemo s vatre, začinimo solju i paprom, dodamo peršin, ulijemo malo maslinovog ulja, promiješamo, poklopimo i ostavimo da odstoji nekoliko minuta.

Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.Recept je preuzet sa stranice Crochef.hr