Rim

Rim

27.11.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Vječni Grad mjesto je u kojem ćete se na svakom koraku susretati s prošlošću jer rijetke su metropole koje na jednom mjestu imaju toliko znamenitosti kao Rim. Zbog ugodne klime i velikog broja parkova, idealan je za otkrivanje pješice

ŠTO VIDJETI

Bazilika Sv. Petra – na mjestu gdje se, prema predaji, nalazi grob Svetog Petra, danas je središte Katoličke crkve i sjedište Pape. Nalazi se na mjestu starog svetišta, gdje je početkom 16. stoljeća počela gradnja u kojoj su sudjelovali najveći umjetnici tog vremena kao što su Michaelangelo i Raphael.

Koloseum - izvorno nazvan Flavijev amfiteatar, u rimsko doba bio je centar zabave tadašnjeg vremena. Ime je dobio po kolosalnoj skulpturi cara Nerona koja se nalazila ispred amfiteatra. U Koloseumu su održavane gladijatorske borbe, koje je moglo pratiti 50.000 gledatelja. Održavale su se i borbe sa životinjama i, rijetko kada, borbe s brodovima.

Panteon – rimski hram svih bogova jedan je od najbolje očuvanih spomenika drevnog Rima i ponosno obilježje grada. Radijus svoda je točno ekvivalentan visini. Od najvećeg interesa za posjetitelje je grob Raphaela. Najimpresivnija su velika limena vrata koja su pripadala originalnom zdanju.

Muzej Capitolini
- najstarija javna kolekcija na svijetu. Muzej se sastoji od dvije odvojene građevine: u Palazzo Nuovo se nalazi najvažnija kolekcija rimskih skulptura (uključujući kip Marcusa Aureliusa koji ponosno stoji u centru Piazze del Capidoglio), dok se u Palazzo dei Conservatori i Braccio Nuovo nalaze novije antičke skulpture, kao i renesansna i barokna djela.

Piazza Navona - u sredini trga se nalazi Fontana dei Quattro Fiumi (Fontana četiri rijeke), koja predstavlja četiri velike rijeke - Nil, Dunav, Ganges i Rio de la Plata.

GASTRO
Ugostiteljska ponuda u Rimu više je nego dobra, a restorani se najčešće dijele na gastronomske, trendi, poslovne, nacionalne i međunarodne. O odabiru mjesta ovise i cijene, no dobar turistički meni na mnogim se mjestima i u strogom centru može dobiti za petnaestak eura. Svakako valja probati i neka od cijenjenih talijanskih vina, a obrok završiti najboljim esspresom na svijetu.

ŠOPING
Rimljani su poznati po ljubavi prema šopingu gotovo kao i Parižani. Italija je poznata po brojnim luksuznim i dizajnerskim trgovinama, kao bi po mnoštvu trgovina skupocjenog nakita. Neka od najpoznatijih šoping mjesta su Via Condotti, gdje se nalaze trgovine poznatih dizajnera kao što su Gucci, Max Mara, Valentino, Prada, Louis Vuitton, Giorgio Armani... Po dućanima je poznata i Piazza di Spagna te Via Borgognona i Via Babuino. Via del Corso, Via del Tritone, Via Nazionale i Via Cola di Rienzo mjesta su gdje možete obaviti povoljniju kupnju, posebice tijekom popularnih rasprodaja u siječnju i srpnju. Mnoge su trgovine hranom zatvorene četvrtkom popodne u zimskom razdoblju, a ostale trgovine ne otvaraju ponedjeljkom ujutro. Ljeti trgovine rade duže nego tijekom ostatka godine.

NOĆNI ŽIVOT
U Rimu se uglavnom izlazi kasnije, a kompletan izlazak podrazumijeva večeru, nakon koje se vrijeme provodi u brojnim barovima ili klubovima. Mnoštvo kafića nalazi se oko Campo dei Fiori, Piazze Navona i Via della Pace. Najveća koncentracija klubova je u dijelovima Testaccio i Ostiense. Većina barova zatvara se oko ponoći ili najkasnije dva sata ujutro, dok klubovi rade do kasnih jutarnjih sati. www.2night.it

JAVNI PRIJEVOZ
Stanica Termini je glavno čvorište javnog prijevoza u gradu. Osim tramvaja i autobusa, voze i trolejbusi, dok metro ima samo dvije linije koje se sijeku jedino na kolodvoru Termini. Karte moraju biti kupljene prije ulaska u prijevozno sredstvo, a mogu se pronaći na pultovima tvrtke ATAC, kioscima ili automatima na stajalištima. Rimski taksiji su dosta skupi, a zbog gustog prometa, često su i vrlo nepraktični.