ZANIMLJIVA STUDIJA

Rajčice više nisu ukusne kao nekad, a sad znamo i zašto

01.02.2017 u 15:14

Bionic
Reading

Da rajčice nisu ukusne kao nekad, to nije više nikakva novost, a sad je poznato i zašto. Znanstveno istraživanje potvrdilo je da su rajčice danas zbilja manje ukusne nego prije 50 godina

Najnovija studija objavljena u časopisu Science otkrila je da su suvremene sorte rajčica znatno manje ukusne od starih. Zahvaljujući toj studiji, proizvođači će sad imati genetske informacije koje su im potrebne za ponovno uvođenje okusa koji nedostaju današnjim vrstama.

Profesor hortikulture Harry Klee na Sveučilištu u Floridi sa svojim je timom proveo detaljno istraživanje proučavajući genome oko 100 suvremenih sorti rajčica. On smatra kako će ova saznanja biti od velike koristi uzgajivačima kako bi se povratio stari okus rajčica.

Profesor Klee kaže da bi se križanjem tradicionalnih sorti s onima suvremenima mogle dobiti vrste koje će biti lijepog izgleda i otporne na bolesti, ali i s dobrim okusom. Posebnim metodama izdvojeno je oko 13 tvari koje rajčicama daju specifičan okus. Uspoređujući tradicionalne vrste rajčica koje su se koristile u prošlosti s ovima koje prevladavaju danas, zaključak je da su se vremenom izgubile tvari ključne za definiranje okusa.

'Ova studija je logičan slijed stalnih pritužbi na to da su rajčice koje danas kupujemo u supermarketima puno lošijeg okusa. Zanimalo nas je što se zbilja promijenilo u samim rajčicama. Najukusnijima su ocijenjene tradicionalne sorte rajčica koje se uzgajaju u malim povrtnjacima', kazao je profesor Antonio Granell iz Španjolske za The Guardian. 'Okus rajčica se vremenom izgubio jer ljudi tada nisu poznavali molekularnu i genetsku bazu. Usmjerili su se samo na količinu, produktivnost i otpornost prema bolestima. Ali izgubili su sastojke koji definiraju okus rajčica kakve su bile nekad', objasnio je. Dodao je i kako je ova studija odličan vodič istraživačima jer je otkriveno 100 genetskih markera među tradicionalnim vrstama rajčica koji im daju specifičnu aromu.