bolest modernog doba

Radite za računalom? Evo kako se u pet minuta riješiti bolnih dlanova!

18.12.2019 u 14:27

Bionic
Reading

Prema jednom istraživanju objavljenom u britanskim medijima, djelatnik u uredu ispred ekrana prosječno provede 1700 sati, što je u prosjeku 6,5 sati dnevno tijekom radnog dana. Gledano u kontekstu mišićno-koštanog sustava to znači da svojim mišićima ruku svakodnevno stvarate naprezanje, silu koja stvara istezanje, povlačenje ili pritisak na tkivo stvarajući dugotrajnu ozljedu

Radi li se o bolesti modernog doba? Svakako da. Ima li lijeka? Uvijek.

Evo što se događa: Naprezanje koje stvarate jest opterećenje koje predstavlja napor za mišiće ruke. Negativna stvar je u tome što posljedice ovakve sile koju svakodnevno stvarate nesvjesno obavljajući svoj posao ne osjetite odmah. Ta se napetost skuplja mjesecima pa čak i godinama i „taloži“ stvarajući promjene na vratno-ramenom dijelu te torakalnoj i cervikalnoj kralježnici. Vaša bolnost u tim segmentima može biti potaknuta ili uzrokovana napetošću u dlanovima koje niste ni svjesni a koju marljivo skupljate godinama.

Činjenica je da ćete i dalje nastaviti raditi za ekranom jer vam je to u većini slučajeva sredstvo za rad. Taj se stimulans neće promijeniti u skorije vrijeme. Ono što možemo promijeniti jest naše djelovanje prema stimulansu koji je postojan, dugotrajan i uporan da nam stvori probleme.

Sada kada znate sve ovo, imate li vremena odvojiti malo vremena za sebe kako biste napravili aktivnu promjenu? Ona će vam donijeti lakoću i rasterećenje u području ruku, ali i smanjiti napetost u ramenima i vratu.

Za dvije vježbe koje vas savjetujem da napravite treba vam samo pet minuta dnevno. Blago istezanje rasterećuje napete mišiće, a možete ih raditi dok sjedite ili stojite. Upute su jednostavne, a učinkovitost velika.

Postavite nadlakticu i podlakticu u poziciju 90 stupnjeva u odnosu jedna na drugu. Blago zategnite prste dlana jedne ruke prema nazad i stvorite dojam „otvaranja“ dlana. Isto napravite i sa svakim prstom pojedinačno. Vodite računa o pravilnoj izvedbi jer je to ključ uspjeha aktivacije konkretnih mišića koje želimo potaknuti na pokret kroz ovaj pokret.

I naravno, uživajte u pokretu i aktivnoj pauzi.

Jelena Skender, mag. cin.

Vježbaonica