Riješite se briga

Ne ponavljajte greške! Donosimo učinkovito rješenje za otklanjanje vlage i plijesni

16.04.2024 u 09:42

Bionic
Reading

Borba s vlagom u prostoru može biti iznimno iscrpljujuća jer često podsjeća na Sizifov posao. Jednostavno bojanje mrlja od vlage i plijesni te oslanjanje samo na često provjetravanje dugoročno nije održivo rješenje

Taman kad pomislite da ste s neugodnim mirisom i pratećim mrljama na zidu izašli na kraj - već za par dana vraćaju se u još snažnijem intenzitetu.

Među razlozima zašto je tako teško izaći na kraj s vlagom u unutrašnjosti doma, ali i ružnima i po zdravlje opasnima gljivicama i plijesni koja ju prate, jest i ovih pet grešaka koje mnogi često čine.

Bojanje preko plijesni

Jedan od ključnih faktora u osjećaju čistoće i vizualno prostranog, ugodnog prostora su besprijekorno čisti zidovi. No, tragovi plijesni ili požutjele mrlje od vlage u trenu čitav interijer čine odbojnim i naizgled posve prljavim.

Kako bi tome u trenu stali na kraj, mnogi ove mrlje jednostavno prebojaju novim slojem boje, misleći kako su time riješili problem. No, ove mrlje samo su simptom, a njihovo bojanje tek je trenutno rješenje. Dapače, ono je i opasno jer štetne tvari iz plijesni i dalje su aktivne te mogu uzrokovati niz bolesti i zdravstvenih poteškoća.

Ignoriranje mirisa vlage

Ako ste pomislili da ćete osvježivačem prostora i eteričnim uljima stati na kraj neugodnom mirisu vlage - prevarili ste se. Možda će zamaskirati miris vlage, no ni u kojem slučaju neće umanjiti njen štetan učinak. Greška u ovom potezu jest zanemarivanje postojanje vlage koja istovremeno raditi štetu - koliko po vaše zdravlje, toliko po zidove, namještaj, ali i elektroniku za koju je iznimno štetna.

Opasno po zdravlje

Nije nepoznanica da vlaga i plijesan u kući itekako utječu na zdravstveno stanje pojedinca, koji se, boraveći u takvim prostorijama, često žale na umor i glavobolju. Narušena kvaliteta zraka može dovesti i do problema sa spavanjem, osjećaja malaksalosti, umora i tromosti, a u težim slučajevima i do glavobolje, mučnine i nesvjestice. Plijesan, koja otpušta sitne čestice koje se s lakoćom udišu, uvelike će naštetiti vašem zdravlju, a sve bi to, od bezazlenog kašlja ili kihanja moglo dovesti do astme.

Prekrivanje tragova na zidovima

Jedna od rijetkih prilika za pomicanjem namještaja jest upravo aktualno proljetno čišćenje, u čijem jeku ste mogli naići na poveće mrlje od vlage u kutovima zidova ili iza kauča, ormara, kreveta ili čak kuhinjskih elemenata.

U tom slučaju, nikako nemojte napraviti grešku vraćanja namještaja na isto mjesto bez da ste sanirali tragove i pronašli dugoročno rješenje za eliminaciju vlage, poput I-VENT decentraliziranog ventilacijskog sustava, jer u suprotnom riskirate trajno uništenje elemenata, posebno ako su od drva.

Pospremanje posteljine bez čišćenja

Također, proljetno čišćenje vrijeme je i za 'smjenu' posteljine. Umjesto da svoje debele poplune samo stavite u ostavu te uzmete proljetne deke i jastuke, svakako ih operite. Naime, ako svoju posteljinu pospremite bez pranja, riskirate nastanak štetnih gljivica i plijesni koje će se razvijati do iduće sezone, jer su upravo popluni, deke i jastuci pravi magnet za upijanje vlage.

Osim njih, temeljito uklonite sve tragove vlage i iz perivih dijelova madraca i kauča, manjih tepiha te ukrasnih jastučića, koji skupljaju grinje, plijesan i brojne bakterije.

Nepravilna ventilacija

Također, jedna od najčešćih grešaka koju gotovo svi rade u borbi s vlagom jest oslanjanje na stalno provjetravanje, koje samo trenutno rješava problem, ali nikako ne donosi konačni završetak ove zamorne bitke.

Osim što je riječ o trenutnom rješenju, ono će znatno povećati troškove grijanje zimi i struje ljeti jer će zahtijevati snažniji i češći rad klime i sličnih aparata za hlađenje.

Jedino dugoročno rješenje kojim ćete zauvijek stati na kraj vlazi i plijesni u svom domu su I-VENT decentralizirani ventilacijski sustavi. S garancijom njemačke kvalitete, rješavaju vas svake brige o povratku zagušljive i po zdravlje opasne vlage u vašem domu, sustavom koji automatski odvodi potrošeni, vlažni zrak, donoseći u dom svježi, filtrirani zrak - čime vaš interijer u trenu odiše čistoćom i ugodnim ambijentom.

Ključne prednosti I-VENT ventilacijskih sustava

  • Iznimno efikasan u borbi protiv vlage i plijesni
  • Jednostavna instalacija – novogradnja i starogradnja
  • Uređaji za povrat topline učinkovitiji od 90%
  • Izuzetno niski operativni troškovi
  • Antialergijski filteri - sprječavaju ulazak prašine, peludi i ostalih štetnih čestica izvana
  • Stalni dotok svježeg zraka bez značajnih gubitaka topline
  • Moderan dizajn i laka upotreba

Jedna od velikih prednosti korištenja ovog sustava jest 24-satni protok zraka u prostoru, što znači da nećete gubiti na osvježavajućem klimatiziranom zraku čestim otvaranjima prozora.

I-VENTOVI decentralizirani ventilacijski sustavi uz to sprječavaju novi nastanak plijesni i pojavu grinja te drže zrak čistim i ugodnim za boravljenje, a tu je i lako perivi antialergijski filtar koji priječi ulazak štetnih čestica u protok zraka.

Ako strahujete da biste ovakvim sustavom mogli narušiti izgled interijera ili njihovom ugradnjom stvoriti nove poslove oko čišćenja - ne brinite. I-VENTOVI sustavi oduševljavaju i jednostavnom upotrebom te modernim dizajnom koji podiže svaki interijer, a k tome se i ugrađuju brzim postupkom u bilo koje doba godine.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s I-VENT d.o.o.