investicija koja se isplati

Dosta vam je borbe s vlagom i plijesni? Stanite im na kraj te smanjite režije u jednom potezu

19.03.2024 u 11:14

Bionic
Reading

Iako postoji niz brzinskih rješenja za uklanjanje vlage i plijesni iz doma, većina ima iznimno kratkotrajan učinak, a nerijetko donosi i povećanje troškova. Upravo zato, sve je više onih koji ovaj problem odlučuju riješiti na dugotrajan i efikasan način

Svatko tko je ikad imao problema s pojavom plijesni u domu dobro zna da je riječ o poteškoći s kojom se iznimno teško izlazi na kraj, posebno ako je vaš prostor izložen povišenoj razini vlage koja potiče njihov daljnji razvoj.

Osim što su vizualno neprivlačne i narušavaju izgled interijera, čestice plijesni i pratećih bakterija dolaze s nezanemarivim rizikom po zdravlje. Iako ste možda već primijetili da u vlažnim prostorijama češće kišete i kašljete, to je zapravo najblaža zdravstvena posljedica s kojom se možete suočiti.

Opasne posljedice po zdravlje

Naime, narušena kvaliteta zraka jedan je od krivaca za često nesnosne glavobolje te općeniti osjećaj malaksalosti i smanjene koncentracije, ali i tromosti, mučnine pa čak i nesvjestice. Tome nimalo ne doprinosi činjenica da smanjuje kvalitetu sna i otežava kvalitetan odmor, koji je ključan za zdravlje.

Isto tako, ako ste na zidovima ili namještaju primijetili pojavu plijesni, velika je vjerojatnost da se u vašem domu nalazi i veći broj grinja i drugih štetnih mikroorganizama koji će uzrokovati svrbež, osip i crvenilo kože, dok će se osobama s alergijama u ovom slučaju intenzivirati respiratorni problemi.

No, ovi mikroorganizmi mogu uzrokovati i veće zdravstvene probleme, kao što je aspergiloza, histoplazmoza, sporotrihoza i dolinska groznica - infekcije čiji je najčešći uzročnik upravo plijesan.

Isto tako, izloženost velikoj količini plijesni i štetnih tvari iz zraka ponekad može dovesti do pneumonitisa. Riječ je o tipu upale pluća čiji su simptomi teškoće s disanjem, umor, povišena tjelesna temperatura, bol u prsima i opća slabost.

Kako brzinski spriječiti pojavu vlage i plijesni?

Brzinski postupci u uklanjanju ovog problema dat će momentalne rezultate i nisu zanemarivi, međutim vrijedi imati na umu da oni neće riješiti pojavu vlage i plijesni.

No, kako biste trenutno otkloniti ovu neugodnu pojavu u svom domu, krenite od toga da svakog jutra povučete prekrivače kreveta kako bi vlaga mogla izaći, umjesto da je ostavite 'zarobljenu' namještanjem kreveta. Potom otvorite prozore i provjetrite prostoriju.

Uz to, tijekom dana držite dignute rolete i odmaknute zavjese kako bi se prostorije prirodno zagrijavale. Kada je riječ o kupaoni, pomoći će i brisanje kupaonskog ventilatora vlažnom krpom te čišćenje filtera kako bi radio maksimalno učinkovito.

Pri kuhanju izbjegavajte pripremu jelu bez poklopaca i uključene nape te obavezno kuhinju provjetravajte kako bi sva para mogla izlaziti van.

Također, ako nemate drugog izbora nego odjeću sušiti u zatvorenom prostoru, ne stavljajte je na radijator, već je rasprostrite na sušila postavljena blizu otvorenog prozora ili u prostoriji s ventilatorom.

Dugoročna rješenja jedini su efikasan način

No, čak i ako primijenite sve ove savjete, činjenica jest da je pred vama svakodnevna, iscrpljujuća borba s neugodnim mirisom vlage i ružnom, zdravstveno opasnom plijesni. Neupitno jest i da će ove metode povećati račune jer uključuju znatno veću potrošnju struje i grijanja, uslijed stalne upotrebe ventilacijskih sustava, napa, ventilatora i otvaranja prozora.

Ako se želite poštedjeti svakodnevne muke s ovim problemom, jedino rješenje jest - ono dugoročno.

Iskustva su pokazala da je ponajbolja investicija ugradnja decentraliziranih ventilacijskih sustava - osiguravaju čist i kvalitetan zrak tijekom cijele godine, tako što usišu vlažan zrak iz prostorije na jednom kraju i uklone vlagu te potom otpuhuju natrag u prostoriju dodajući pritom toplinu.

Riješite se plijesni i smanjite režije

Rješenje je dugoročno, ulaganja su minimalna, a ugradnja je i više nego jednostavna i to zahvaljujući I-VENT ventilacijskim sustavima njemačke kvalitete. Jedna od velikih prednosti korištenja ovog sustava jest 24-satni protok zraka u prostoru, što znači da nećete gubiti na toplini otvaranjima prozora.

Sustav automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu i štetne čestice, a u dom donosi svježi, filtrirani zrak i to bez buke i štetnih čestica. Istodobno se sprječava i nastanak plijesni i pojava grinja, onemogućujući stvaranje propuha te prodora vanjske buke i prašine.

Kada je riječ o benefitima za zdravlje, ne samo da će zrak držati čistim i ugodnim za boravljenje i kvalitetan san, već i sadrži lako periv antialergijski filter koji priječi ulazak štetnih čestica u protok zraka.

Uz izuzetno niske operativne troškove te povišenje učinkovitosti uređaja za povrat topline na 90%, I-VENTOVI decentralizirani ventilacijski sustavi oduševljavaju i jednostavnom upotrebom te modernim dizajnom koji podiže svaki interijer, a k tome se i ugrađuju brzim postupkom u bilo koje doba godine. Dapače, možete ga postaviti u bilo kojoj fazi renovacije, bez da morate brinuti o novom podizanju prašine ili mrljama na novouređenom prostoru!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s I-VENT d.o.o.