RJEŠENJE POSTOJI

Ovo je jedini način da dugoročno zaštitite svoj dom od vlage i plijesni

05.02.2024 u 08:14

Bionic
Reading

Spore plijesni lebde zrakom i talože se na površinama, čak i u najčišćim domovima. Šire se po prostoru našim cipelama ili šlapama, zahvaljujući kućnim ljubimcima, ali i nama samima. Nakon što se spore spoje s vlagom i pronađu ‘izvor hrane’ (bilo da je riječ o prljavštini, prašini, ljepilu za tapete - mogu se proširiti u samo 24 sata i stvoriti nam velike probleme

Loša izolacija, problemi sa curenjem, tuširanje, kao i kuhanje samo su neki od čimbenika koji mogu utjecati na količinu vlage u vašem domu. Ovisno o temperaturi zraka, tako će se i vlaga zadržavati u vašem domu, a kod nižih temperatura, vlaga će se kondenzirati na hladnim površinama. Najbolji primjer za to je unutarnja strana prozora koju ste, zasigurno, barem jednom vidjeli orošenu.

Ako mislite kako ćete kratkim prozračivanjem prostorija riješiti ovaj problem, prevarili ste se, a ono što je važno paziti je da sve to ne dovede do pojave plijesni i to prvo u dijelovima koji nisu vidljivi na prvu.

Ne samo da pojava vlage i plijesni nije oku ugodno, nego može uvelike uzrokovati respiratorne probleme, osobito ako imate alergije ili astmu. Ako postoji i najmanja sumnja da u vašem domu ima vlage ili plijesni, ne odgađajte rješavanje istog. Evo što možete napraviti…

Kako uočiti znakove vlage i plijesni

Ono što je najvažnije je prepoznati rane znakove kako biste mogli direktno riješiti problem. Promatrajte vlagu koja se stvara na prozorima, proučite oguljene tapete ili vlažne mrlje koje se pojavljuju. Brisanjem ili pojačavanjem grijanja problem nećete riješiti.

Vlaga u kući znači jednostavno - vlažan zrak, tako da pojačavanjem grijanja zapravo zagrijavate vlažni zrak umjesto da podižete sobnu temperaturu. Ni prebojavanjem zidova nećete riješiti problem, već ćete isti samo prikriti, jer će nastala plijesan i dalje narušavati vaše zdravlje.

Savjeti za sprječavanje vlage i plijesni u vašem domu:

  • svakog jutra povucite prekrivače kreveta kako bi vlaga mogla izaći, umjesto da je ostavite ‘zarobljenu’ kada odmah namjestite krevet, a potom i otvorite prozore i provjetrite prostoriju
  • tijekom dana imajte dignute rolete i odmaknute zavjese kako bi se prostorije prirodno zagrijavale, a time se sprječava i zadržavanje vlage oko prozora
  • prebrišite kupaonski ventilator s vlažnom krpom i očistite filtar od dlačica koje bi mogle uzrokovati njegovu manju učinkovitost
  • kada kuhate provjerite jesu li poklopci ‘sjeli’ na posude i malo otvorite prozor kako bi vodena para izašla
  • ako nemate drugog izbora nego odjeću sušiti u zatvorenom prostoru, ne stavljajte je na radijator, već je rasprostrite na sušila postavljena blizu otvorenog prozora ili u prostoriji s ventilatorom

Nije nepoznanica da vlaga i plijesan u kući itekako utječu na zdravstveno stanje pojedinca, koji se, boraveći u takvim prostorijama, često žale na umor i glavobolju. Narušena kvaliteta zraka može dovesti i do problema sa spavanjem, osjećaja malaksalosti, umora i tromosti, a u težim slučajevima i do glavobolje, mučnine i nesvjestice. Plijesan, koja otpušta sitne čestice koje se s lakoćom udišu, uvelike će naštetiti vašem zdravlju, a sve bi to, od bezazlenog kašlja ili kihanja moglo dovesti do astme.

Smanjivanje razine vlage

Odvlaživači zraka smanjit će razinu vlage u zraku, na način da usisaju zrak iz prostorije na jednom kraju i uklone vlagu i potom otpuhuju natrag u prostoriju dodajući pritom toplinu. Znamo, to nije rješenje kojim ćete zauvijek riješiti svoje probleme, no dobro je znati da uz pomoć decentraliziranih ventilacijskih sustava, koji ne samo da osiguravaju čist i kvalitetan zrak tijekom cijele godine, već i umanjuje račune, vaš život može ponovno postati dobar.

Rješenje je dugoročno, ulaganja su minimalna, a ugradnja je i više nego jednostavna i to zahvaljujući Lunos ventilacijskim sustavima njemačke kvalitete. Budući da vlaga vodi i do toga da se za grijanje treba utrošiti puno više energije, što automatski znači i više režije, win-win situaciju ćete dobiti upravo ventilacijskim sustavima koji će se lako montirati.

Sustav bez štetnih čestica

Ovaj sustav odličan je ponajviše i zbog toga što korištenjem istog nema potrebe za otvaranjem prozora, što znači da neće doći do nepotrebnog gubitka topline, a omogućit će vam i 24-satni protok zraka bez da ste i u jednom trenutku otvorili prozor pa makar i na kip.

Sustav radi bez buke i štetnih čestica te bez vjetra i nepovoljnih vremenskih uvjeta i automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu i štetne čestice, a u dom donosi svježi, filtrirani zrak. Istodobno se sprječava i nastanak plijesni i pojava grinja, onemogućujući stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s LUNOS HRVATSKA d.o.o.