U POGREŠNOJ OKOLINI

Rad može naškoditi seksualnom zdravlju tinejdžera

  • Autor: M. M.
  • Zadnja izmjena 30.08.2009 12:58
  • Objavljeno 30.08.2009 u 10:16
Rad tinejdžeri

Rad tinejdžeri

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Douglas Grundy/Stringer

Zanimljivo novo istraživanje otkriva da predug rad u krivome okruženju može naštetiti seksualnom zdravlju tinejdžera

Istraživači Sveučilišta u Michiganu, proučavajući što kod mladih uvjetuje izbor partnera, otkrili su da predugi radni sati mogu kod tinejdžera izazvati sklonost prema starijim seksualnim partnerima.

Jose Bauermeister, jedan od autora, tvrdi da je razlika u godinama između seksualnih partnera važna, budući da je velika razlika povezana s rizičnim seksualnim ponašanjem te spolno prenosivim bolestima. Otkriveno je i da samopoštovanje u tinejdžera te konzumacija alkohola također imaju svoju ulogu kod razlike u godinama između partnera. Bauermeister naglašava kako istraživanje pokazuje da prosječni tinejdžer koji radi pola radnog vremena ipak više napreduje na gotovo svim poljima, za razliku od onog koji ne radi. No to napredovanje dolazi sa svojim zamkama.

Bauermeisterov je istraživački tim proučavao mladež u saveznoj državi Michigan u razdoblju prelaska iz adolescecije u ranu odraslu dob (od 14 do 25 godina) kako bi se utvrdili faktori koji daju naslutiti kolika će biti starosna razlika između njih i njihovih partnera. Mnogi faktori utječu na tu razliku u godinama, s time da djevojke češće biraju starije partnere nego dečki i mladi muškarci. Predugi radni sati u odrasloj atmosferi bez odgovarajućeg nadzora mogu mlade navesti na pretjerano izlaganje odraslima te naposljetku i na seksualne odnose sa starijim partnerima, a to se opet ponovno više odnosi na mlade djevojke.

Broj godina i radnih sati su važni kada je riječ o adolescentima, no negativnog utjecaja nakon 18. ili 19. godine više nema, otkrilo je istraživanje. 'U redu je dopustiti mladima da rade, samo je bitno utvrditi da je radna okolina sigurna za njih. Roditelji to moraju saznati postavljajući prava pitanja', kazao je Bauermeister. Visoko samopouzdanje i konzumacija manje alkohola doduše otklanjaju opasnosti predugog rada, kao i rizično seksualno ponašanje.

Istraživanje je također pokazalo kako djevojčice već od četrnaeste godine imaju tendenciju odabirati starije partnere, ali to čine i djeca koja ne završe srednju školu te maloljetni alkoholičari. Četrnaestogodišnji dječaci izlaze s osobama svoje dobi sve do otprilike osamnaeste godine života, kada počinju odabirati djevojke mlađe od sebe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi