Povijest, arheologija i mitologija

Putovanje kroz povijest Troje: Posjetili smo jedan od najinspirativnijih arheoloških muzeja na svijetu

15.10.2023 u 21:43

Bionic
Reading

Muzej Troja (Truva Müzesi) jedan je od novijih muzeja i prava oaza izloženih artefakata od kojih zastaje dah. Nalazi se na sjeverozapadu Turske, 700 metara istočno od arheološkog nalazišta drevnog grada Troja, u pokrajini Çanakkale, a ako se slučajno zateknete ondje, obavezno ga obiđite. Moći ćete vidjeti kako davna prošlost priča uvjerljivu priču o silnoj civilizacijskoj aktivnosti u prapovijesnoj Maloj Aziji

Çanakkale - prepoznatljiv raj za putovanja i odmor - svojim gostima pruža bezbrojna iskustva. Uz guštanje na plažama, sportove na vodi, kampiranje, vinske rute i savršene gastronomske dijamante, to je i dom nagrađivanog Muzeja Troje, prije tri godine proglašenog najboljim u Europi.

Moderna zgrada grandioznog muzeja krije mnoga blaga, a kad stanete ispred njih, osjetit ćete nešto sasvim posebno. Naime nakon istraživanja mnogih iskopina u drevnom gradu izložena su pronađena umjetnička djela. Pogodili smo termin i nismo naišli na gužvu, a imali smo više nego dovoljno vremena i mira istražiti svaki kutak jednog od najvažnijih suvremenih arheoloških muzeja u svijetu, kako ga nazivaju.

Putovanje u prošlost s impresivnim eksponatima

Visina zgrade jednaka je visini drevne Troje prije iskopavanja. Vanjski zidovi omotani su otpornim čelikom boje hrđe da bi izgledalo kao da je tek iskopana. Muzej je podijeljen na četiri etaže sa skladištem, upravnom jedinicom, izložbenim prostorom i društvenim sadržajima te oživljava magiju Troje prikazujući arheologiju regije Troade, brončano doba Troje, ep 'Ilijadu' i Trojanski rat, Troadu i Ilion u antici, istočnorimsko i osmansko razdoblje, povijest arheologije i tragove Troje.

Dizajniran je u industrijskom stilu, s jasno vidljivim golim betonskim zidovima. Interijeri su minimalistički namješteni, a betonski okvir zgrade ostavljen je izložen kako bi se fokus zadržao na eksponatima. Betonske pristupne rampe povezuju sve etaže muzeja, obavijajući unutrašnjost kocke i čineći ga pristupačnim za goste s invaliditetom. Na samom vrhu nalazi se terasa s koje se pruža pogled na mjesto Troja i cijelu regiju Troadu.

Izvanredan muzeološki pristup

Sve je povezano duž kronološke vremenske crte, pomoću koje su opisani tehnološke promjene, društvena organizacija, politički i ekonomski odnosi, urbani razvoj, svakodnevni život, umjetnost i zanatstvo u Troji. Posjetitelji mogu istraživati, čitati, gledati, razmišljati i komunicirati s izložbom koja prikazuje oko 2000 artefakata te ih ima više od 40.000 u svom skladištu.

Artefakti otkriveni arheološkim iskapanjima predstavljeni su izvanrednim muzeološkim pristupom. Dijagrami, fotografije, crteži i tekstovi objašnjeni su zanimljivim interaktivnim metodama. Neke od priča u muzeju obogaćene su 3D animacijama i hologramima te oni daju neprijepornu dubinu prezentacijama. Njima su objašnjeni svakodnevni život i zanati grada, zidarstvo, tkanje, izrada grnčarije te način kuhanja. Konzumirale su se janjetina, kozletina i govedina, kao i morski plodovi. Obilje otkrivenih kamenica i drugih školjaka sugerira da im je to bio bitan dio prehrane.

  • +15
Muzej Troja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Kreativni i glamurozni predmeti su dio postava muzeja

Može se uživati i u pogledu na brojne velike i manje skulpture, sarkofage, keramiku od terakote, metalne posude, zlato, amfore, novčiće i ukrase. Tu su i posebne tematske vitrine s oruđem od kamena i kostiju, stare deset tisuća godina, prizori lova, kipići drevnih boginja oblikovani vještom rukom umjetnika te pločice s prepiskom hetitske kraljice Puduhepe i egipatske kraljice Nefertari.

Veliku pažnju posjetitelja privlači Poliksenin sarkofag, iskopan 1994. godine, koji datira iz 6. stoljeća pr.n.e. Pronađen je 110 kilometara od gradskog središta Çanakkalea, u Kızöldün tumulusu u okrugu Biga, i predstavlja najstariji sarkofag s figurama u Anatoliji. U dijelovima sarkofaga mogu se uočiti figure Poliksene, trojanske princeze, a na poklopcu je rupa koja ukazuje na to da je opljačkan prije više stoljeća.

Mnoge će posebno dojmiti pogrebni darovi koji uključuju bočice za suze, bočice parfema, uljanice, drvene instrumente, igračke, dijelove odjeće. Ponekad su ti predmeti omogućavali prepoznavanje zanimanja osobe koja je pokopana, kao u slučaju grobnice sa štapom za pecanje iz 1. stoljeća. Nažalost, mnoge od njih opljačkali su lovci na blago.

Jedan od najljepših artefakta u Muzeju Troje je ukrašena brončana amfora pronađena 2005. Vjerojatno potječe iz druge polovice 4. st. pr. Krista, no njezino današnje stanje rezultat je provedene restauracije 2010. godine. Najspektakularnijim i najposebnijim predmetima muzeja smatra se zbirka zlatnog nakita, a uključuje krune, vijence, medaljone, ukrase za kosu, naušnice, ogrlice i prstenje, uglavnom iz helenističkog razdoblja.

Za one koji dašak povijesti i nezaboravnih impresija doživljenih u Muzeju Troje žele ponijeti sa sobom, u njegovom podnožju nalazi se trgovina sa skupljim, ali i kvalitetnijim suvenirima (majice, privjesci, knjige, magneti, nakit, skulpturice) u odnosu na one u Canakkaleu.

Prilog je nastao zahvaljujući suradnji s Turkish Airlinesom, Kancelarijom za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Beogradu te Agencijom za promociju i razvoj turizma Turske (TGA).