RECEPT

Puretina s okruglicama od kruha

14.04.2009 u 11:36

Bionic
Reading

Puretina marinirana u octu s okruglicama od kruha zanimljiva je kombinacija i, ne manje važno, ne previše bogata kalorijama

Sastojci za dvije osobe:

500 g purećeg bijelog mesa u komadu
oko 1/8 l bijelog vinskog octa
1 lovorov list
2 žličice crnog papra u zrnu
crni papar
1 crveni luk
2 žličice ulja
1/8 l pileće juhe
peršin za ukrašavanje

Za okruglice:

2 velike ili 3 male stare žemlje
sol
1/8 l nemasnog mlijeka
2 grančice peršina
1 mala ljutika
1 žličica maslaca
1 jaje
malo brašna

Vrijeme pripreme: 90 minuta + 12 sati za mariniranje

Priprema:

Operite puretinu hladnom vodom i stavite u usku, visoku posudu. Nalijte toliko octa da pokrije meso. Dodajte lovor i papar u zrnu pa ostavite preko noći u hladnjaku da se marinira.

Žemlje za okruglice narežite na tanke ploške, a potom na sitne kockice. Stavite ih u posudu i posolite. Zakuhajte mlijeko, prelijte žemlje pa pokrivene ostavite 30 minuta da nabubre.

Izvadite meso iz marinade, a marinadu procijedite i ostavite sa strane. Posušite meso papirnatim ubrusom pa posvuda utrljajte papar. Očistite luk i izrežite ga na kockice.

Zagrijte ulje u posudi pa na njemu popržite meso sa svih strana. Dodajte 3-4 žlice marinade s octom pa pokriveno meso lagano kuhajte 30 minuta na slaboj vatri.

Operite peršin za okruglice, posušite ga i sitno nasjeckajte. Očistite ljutiku i izrežite je na kockice. U debljoj tavi zagrijte maslac pa na njemu propirjajte ljutiku da postane staklasta. Dodajte žemljama ljutiku, peršin i jaje pa sve dobro zamijesite.

U širokom loncu zakuhajte puno slane vode. Smanjite vatru da voda lagano kuha. Skuhajte za probu jednu okruglicu pa ako se raspadne, dodajte masi malo brašna.

Mokrim rukama oblikujte četiri okruglice. Stavite ih u vodu i ostavite 20 minuta, ali ne smije kuhati.

Izrežite meso na ploške. Začinite umak od pečenja i dodajte mesu. Ocijedite okruglice i stavite ih uz meso. Ukrasite listićima peršina.

Još recepata možete pronaći u knjizi 'Nova kuharica za pripremanje jele s malo masnoće' u izdanju Mozaik knjige.