RECEPT MATE JANKOVIĆA:

Provjerite zašto je ananas maksimalno iskoristiv

02.04.2013 u 13:43

Bionic
Reading

Da ananas nije kompliciran za čišćenje, bio bi mi najomiljenije voće. Bolje rečeno, ananas mi je najomiljenije voće, ali kada ga netko drugi čisti

Ta kombinacija svježine, kiseline, mirisa i fenomenalne teksture rijetko se viđa. Gastronomski gledano, ananas je jedna od najiskoristivijih namirnica u kuhinji. Raširen je u cijelom svijetu te ga u svojim jelima kombiniraju na gotovo svim kontinentima. Kod nas ga ima u gotovo svim supermarketima i na tržnicama, a ipak, najpopularniji način konzumiranja je svjež ananas, bez ikakvih dodataka.

Takvog ga obožavam i ja, ali kako mi je poslovni izazov eksperimentirati i osmišljavati kombinacije koje i nisu toliko konvencionalne, s ananasom sam pokušao dosta toga. Od njega smo radili sok koji smo miješali s pjenom od kokosa, miješali smo ga i s mentom, đumbirom, čilijem, korijanderom, bosiljkom, čak i paprom. Te bismo sokove posluživali rashlađene, da se gosti osvježe prije no što dobiju glavno jelo.

Ananas smo pretvarali u granitu, sladoled, kreme te u kombinaciji s agar agarom i u žele. Iako kod nas kombiniranje mesa, ribe i voća izaziva čuđenje, u nekim dijelovima svijeta to je sasvim normalna kombinacija. Budući da ananas potječe s Kariba, uobičajeni su mesni i riblji spojevi s njime. Vrlo je popularna salsa od ananasa u kombinaciji s čilijem, korijanderom i đumbirom. U Kini ga često kombiniraju s paprikom, svinjetinom i piletinom, a na Tajlandu je vrlo popularan u voku s raznim povrćem i namirnicama mesnog ili ribljeg podrijetla.

Kao desert može biti spremljen na stotine načina, a najomiljeniji mi je carpaccio od ananasa s pastom od mente, smeđeg šećera i sorbetom od limete. Izvrstan mi je u raznim krostatama, hladnim, ali i toplim. Od njega se radi izvrstan tart tatin, tj. krostata koja se naopako peče. Vrlo je zahvalan za brze, kućne deserte uz laganu karamelizaciju i dodatak nekog alkohola, najčešće ruma.

Kao što sam već napomenuo, ananas potječe s Kariba, a otkrio ga je Kolumbo i donio u Evropu, odakle se širio ostalim kontinentima. Naziv potječe od indijske riječi anana, što znači - odlično voće. Od njegovih ljekovitih sastojaka ističe se bromelain, grupa enzima koji razgrađuju proteine, što znači da pomažu procesu probave. No time ne završava ljekovito djelovanje tih enzima. Klinička ispitivanja potvrdila su da učinkovito ublažavaju upale i smanjuju otekline kod akutnih bolesti sinusa, upale grla, artritisa, gihta te ubrzavaju oporavak nakon ozljeda i operacija. Kako bi se to svojstvo potpuno iskoristilo, preporučuje se konzumiranje ananasa između obroka, inače se enzimi iskoriste za proces probave hrane. Bogat je također vitaminom C te povoljno djeluje na funkcioniranje imunološkog sustava.

Dakle osim što je zdrav, beskrajno ukusan i lako nabavljiv, ananas je maksimalno gastronomski iskoristiv u slatkim, ali i slanim kombinacijama. Doduše ako vam se ne da, izvrstan je i svjež, po mogućnosti na ljetnoj terasi i na temperaturama koje nam fale ovih dana.

Karamelizirani ananas sa zvjezdastim anisom, cimetom i rumom

Potrebni sastojci:
ananas srednje veličine, oguljen i izrezan na ploške
150 g muscovado šećera
1 žlica meda
1 zvjezdasti anis
1 štapić cimeta
tamni rum
sok jedne naranče
sok pola limuna
50 g maslaca

Priprema:

U tavi karameliziramo muscovado šećer, zvjezdasti anis i cimet, dodamo med i ananas narezan na ploške, kratko miješamo, potom dodamo rum i flambiramo. Pustimo da plamen nestane te dodamo narančin i limunov sok. Kratko prokuhamo i pustimo da se tekućina reducira. Na kraju dodamo maslac koji desertu daje kremoznost i finu gustoću. Po želji posipamo sjeckanom mentom ili bademima.