TUŽNA VIJEST

Proslavljeni modni dizajner Thierry Mugler umro u dobi od 74 godine

24.01.2022 u 08:18

Bionic
Reading

Slavni francuski dizajner Thierry Mugler, koji je u modi povezao balet, rock-spektakl i odjeću s uličnih rasprodaja, umro je u nedjelju navečer u 74 godini

'S tugom obavještavamo javnost da je 23. siječnja 2022. preminuo gospodin Manfred Thierry Mugler', stoji u objavi na njegovom Facebook računu.

Muglerove odvažne kolekcije obilježile su 80-te strukturiranim i sofisticiranim siluetama, a Mugler ih je prikazivao na revijama koje su u njegovoj režiji izrastale u ekstravagantne spektakle.

'Uvijek sam mislio da moda sama po sebi nije dovoljna i da je treba prikazivati u njezinom glazbenom i kazališnom okruženju', rekao je jednom prilikom.

Njegov agent Jean-Baptiste Rougeot objavio je da je umro "od prirodnih uzroka", dodavši da je ovog tjedna trebao najaviti suradnju na novim projektima.

Mugler je rođen u prosincu 1948. godine. Kao tinejdžer postao je član opernog ansambla Opera du Rhin, a nakon toga studirao je na Školi dekorativnih umjetnosti.

'Ples me puno toga naučio o pozi, organizaciji odjeće, važnosti ramena, držanju glave, igri i ritmu nogu', pričao je.

Od mladosti sam je kreirao svoju odjeću, često kupujući predmete na obližnjoj buvljoj pijaci. U dobi od 20 godina preselio je u Pariz, gdje je u početku radio s još jednim baletnim ansamblom, ali više je uspjeha postizao sa svojom odjećom.

  • +7
Thierry Mugler Izvor: Profimedia / Autor: BRITTA PEDERSEN / AFP / Profimedia

Uskoro je postao slobodni stilist, radeći za modne kuće u Parizu, Londonu i Milanu.

Godine 1973. konačno se odvažio osnovati vlastitu modnu kuću 'Cafe de Pariz', a 'Thierry Mugler' stigao je godinu dana kasnije.

Njegove kreacije naglašavale su i slavile ženske obline: jastučići su potcrtavali ramena, duboki dekoltei grudi, pojasevi su stezali uski struk, a materijal oblikovao zaobljene bokove.

Bio je šoumen, organiziravši spektakularne revije koje su najavile 21. stoljeće.

'Današnje revije nadovezuju se na ono što je Mugler izmislio. Njegov su kolekcije bile izlika za pravi modni spektakl', prisjeća se Didier Grumback, bivši izvršni direktor Thierryja Muglera.

Šou mu je bio u krvi - na 10. godišnjicu svoje modne marke, godine 1984., organizirao je prvu javnu modnu reviju u Europi koja je sa 6.000 posjetitelja više nalikovala na rock koncert.

Ništa se, ipak, ne može usporediti s 20. godišnjicom 1995. godine, koju je održao u Cirque d'Hiver.

Pistom su prošetale Jerry Hall, Naomi Campbell, Eva Herzigova i Kate Moss u društvu zvijezda poput Tippy Hedren i Julie Newmar, a vrhunac je bio nastup Jamesa Browna.

Bio je poznat po suradnji sa slavnima, muze su mu bile Hall i Grace Jones, a dugo je surađivao i s Davidom Bowiejem.

Povukao se iz svijeta mode početkom 2000. Pred kraj karijere kreirao je odjeću za Beyonce i Lady Gagu, a 2019. nakratko je napustio mirovinu i za Kim Kardashian dizajnirao slavnu haljinu za Met Galu.