GASTRONOMIJA

Proglašeni najbolji restorani Latinske Amerike, Peru potvrđen kao gastro-meka

10.01.2024 u 10:15

Bionic
Reading

Kulinarski moćnici iz cijele Latinske Amerike okupili su se koncem 2023. u hotelu Copacabana Palace u Rio de Janeiru kako bi doznali koji su restorani proglašeni najboljima u regiji za 2023, i to prema izboru The World’s 50 Best Restaurants.

Gotovo pola godine nakon što je Central u Limi zauzeo prvo mjesto na popisu 50 najboljih svjetskih restorana, Peru je ponovno ponio kulinarsku krunu, ovaj put regionalnu. Naime, restoran chefa Mitsuharua 'Miche' Tsumure iz Lime osvojio je dvije nagrade - onu najvažniju, kao najbolji restoran Latinske Amerike i nagradu za najboljeg sommeliera.

Iako je Maido već četiri godine u vrhu ljestvice, lokal koji spaja japansku i peruansku kuhinju napokon je došao na svoje. Ustrajnost tog peruanskog restorana u vrhunskoj kvaliteti još je jednom dokazala da je ta južnoamerička zemlja pravi gastronomski 'teškaš'. Cijeli poredak možete vidjeti ovdje.

Prilikom primanja nagrade, Tsumura je istaknuo da je Maidova pobjeda dobitak za cijelu regiju:

'Ova nagrada ne jača samo kulinarski ugled Perua, već i Latinske Amerike. Ujedinjeni smo kao cjelina, pa se nadajmo da zadatak koji smo si zadali znači da i drugi restorani na kontinentu mogu postići isto što i mi'.

Što se tiče ostalih u vrhu najnovije liste, El Chato iz Bogote našao se na drugom mjestu, što je prvi put da je taj sjajni kolumbijski restoran konkurirao za prvo mjesto (nedavno smo objavili ekskluzivni intervju s Alvarom Clavijom, chefom El Chata). Još dva peruanska restorana plasirala su se u top-10, Kjolle (vodi ga chefica Pía León, supruga Virgilija Martíneza iz Centrala) i Mayta, oba u Limi, dok je El Chatov susjed iz Bogoté (doslovno) - restoran Leo genijalne chefice Leonor Espinoza zauzeo osmo mjesto, potvrđujući napredak koji je postigla Kolumbija.

Ove godine posebnog traga ostavile su žene latinoameričkog kontinenta, s četiri od pet pojedinačnih nagrada. Nakon neuspjeha 2022, restoran Quintonil iz Mexico Cityja popeo se za 31 mjesto na ljestvici i sad drži 12., odnijevši kući nagradu Highest Climber, rezerviranu za restoran koji je ostvario najveći napredak na listi. Ostala priznanja za ustanove uključivala su Sustainable Restaurant, koji je pripao Manuu iz Curitibe u Brazilu te Highest New Entry koje je otišlo u Cantinu del Tigre iz Panama Cityja, jer je na listi osvanula na čak 25. mjestu. Što se tiče nagrade One To Watch, sve su oči sada uprte u Cordero, restoran u glavnom gradu Venezuele Caracasu.

Prvo mjesto restorana Maido nije iznenađenje za one koji dulje prate latinoameričku kulinarsku scenu. Nakon obuke u japanskoj Osaki, Tsumura se vratio u Limu kako bi proslavio svoje japansko i peruansko nasljeđe. Rezultat njegovih planova bio je Maido, gurmanski raj koji danas onima u žurbi nudi nigiri i slične zalogaje za sushi pultom, a onima koji su raspoloženi za pravi doživljaj Tsumurin majstorski Nikkei Experience od 11 sljedova.

Taj degustacijski meni oduševljava jelima poput režnjava plavorepe tune, narezane uz stol gosta preciznošću majstora jamonera, začinjenih yuzuom i lagano karameliziranih. Sparivanja hrane s vinom sommelierke Florencije Rey uključuju etikete iz Staroga svijeta, Latinske Amerike i Perua, a posebno treba istaknuti njezin raznolik i šarolik bezalkoholni program. Čokoholičari će, pak, uživati u putovanju svijetom kakaa koje je osmislila slastičarka Dalile Sifuente.

Već smo spomenuli da su latinoamerikanke kući odnijele obilje pojedinačnih nagrada. Među njima je bila i Dolli Irigoyen, popularna TV chefica, autorica i mentorica tisuća argentinskih kuhara, koja je osvojila nagradu Icon. Brazilska aktivistica i poduzetnica, chefica Janaina Torres Rueda iz restorana A Casa do Porco u São Paulu proglašena Najboljom cheficom, dok je Meksikanka Maribel Aldaco iz Faune u Valle de Guadalupe proglašena Najboljom slastičarkom, ponajviše zbog svojih genijalnih verzija klasičnih meksičkih deserata. Poznata po svojim predivno originalnim kombinacijama, Florencia Rey iz Maida, rekli smo već, proglašena je za Najboljeg sommeliera.

Nakon Maida i El Chata, treće mjesto na listi pripalo je restoranu Parrilla Don Julio, sjajnoj meki odrezaka u Buenos Airesu, koji je prethodnoga tjedna osvojio i Michelinovu zvjezdicu u prvome izdanju tog vodiča za Argentinu. Četvrto mjesto pripalo je A Casa do Porco, poznatoj po degustacijskom meniju s organski uzgojenom svinjetinom, dok je Fauna, smještena usred vinograda u Baja Californiji, peta. Uz Maito na šestom mjestu i Kjolle na sedmom, na čelu s Píom León, Najboljom cheficom svijeta iz 2021. (također i suvlasnica Centrala), osmo mjesto pripalo je restoranu Leo iz Bogote, predvođenim cheficom Leonor Espinosa i njezinom kćeri sommelierkom Laurom Hernández. Na devetom mjestu našao se čileanski gastronomski pionir Boragó chefa Rodolfa Guzmana (1/4 podrijetlom iz Dalmacije), dok je top-10 zaokružila Mayta iz Lime.

Dvije dominantne gurmanske destinacije na listi su Buenos Aires i Lima, s po osam plasmana, a slijede São Paulo i Mexico City s po pet. Od osam novih imena, dva - X.O. iz kolumbijskog Medellína (27.) i Sikwa (47.) u San Joséu, Kostarika, odgovorni su za premijerno stavljanje svojih gradova na gastronomsku kartu 50 Best. Sveukupno, 23 grada diljem kontinenta dospjela su na popis, dajući onima koji će uskoro putovati u Latinsku Ameriku mnogo mamaca za savršen obrok.