ODRŽIVa PUTOVANJA

Turizam može biti pametan, pitajte Dublin i Grosseto kako se to radi

31.12.2023 u 09:51

Bionic
Reading

Europska komisija već nekoliko godina, želeći unaprijediti turizam na području EU, dodjeljuje priznanja gradovima koji promiču 'pametni turizam', odnosno onima koji su predvodnici u pokušajima postizanja održivosti ove djelatnosti koja ugrožava neke od najljepših i najatraktivnijih lokaliteta. Dapače, što je neka lokacija ljepša, to je atraktivnija, a onda obično i ugroženija.

Ove godine prvi put su se dodijelile dvije odvojene nagrade. Europska prijestolnica pametnog turizma za 2024. tako je postalo glavni grad Irske Dublin. Europski zeleni predvodnik pametnog turizma, pak, postao je talijanski Grosseto. U prvoj kategoriji u užem izboru bili su još Bremerhaven (Njemačka), Cork (Irska), Genova (Italija), Helsingborg (Švedska) i San Sebastian (Španjolska). U drugoj, konkurenti Grossetu bili su Grevena (Grčka), geopark Karavanke (Austrija-Slovenija) i Valongo (Portugal).

Dublin je priznanje, kako stoji u obrazloženju, zavrijedio kao 'živa prijestolnica koja zbližava zajednicu, tehnologiju i inovacije'. Taj grad od nešto više od milijun i pol stanovnika jedno je od najvećih prometnih središta u Europi. Prije pandemije turizam je osiguravao skoro 70 tisuća radnih mjesta u gradu koji godišnje prima 8,6 milijuna posjetitelja od kojih se uprihodi 2,6 milijardi eura. Da bi osigurao održivost, piše u obrazloženju, Dublin je kreirao strateški turistički program koji vodi stvaranju i promjeni uobičajenog turističkog iskustva.

Konkretno, posvetili su se širenju pristupačnosti svim institucijama i aktivnostima, od zračne luke nadalje, i postali su jedan od lidera u stvaranju putničkog iskustva dostupnog svima, bez obzira na ograničenja različitim oblicima invaliditeta.

Dalje, Dublin je vrlo 'zeleni' grad, u kojem se glavnina prometa odnosi na javni prijevoz i sve širu mrežu biciklističkih staza i sustava javnih bicikala u kojem ih je više od 1600, čime je omogućeno razgledavanje grada i okolice. Prije tri godine uređena je Coastal Mobility Route, staza koja je sasvim promijenila način na koji gosti i domaći doživljavaju obalno područje oko Dublina.

Osim toga, Dublin je izgradio prvi svjetski konferencijski centar s nultom emisijom ugljika, uređeno je osam plaža i velike zelene površine. Gradske vlasti obvezali su se da će postići ugljičnu neutralnost do 2050., i to je jedna od ključnih točaka turističke strategije usklađene s nacionalnim klimatskim ciljevima u Irskoj.

Pored tih iskoraka, Dublin je osnovao gradsku tvrtku koja se bavi kulturom, odnosno upravlja kulturnim projektima i ustanovama u gradu, surađuje s pojedincima, cijelim zajednicama i organizacijama kako bi što više građana (ali i posjetitelja grada) bilo uključeno u kulturni život. Otvoreno je nekoliko vrijednih muzejskih ustanova koje na inovativan način predstavljaju povijest grada i Irsek, uz vođene ture, poeziju, digitalne arhive, storytelling... Primjerice, muzej irske emigracije EPIC godišnje privuče više od 600 tisuća posjetitelja i nagrađivan je kao najbolja europska turistička atrakcija.

'Zeleni predvodnik' za 2024. Grosseto šarmantni je gradić u Toskani, čiji su glavni aduti mješavina povijesti, kulture i prirodnih ljepota. Korijeni su mu u etrušćanskim vremenima, a grad je pun dobro očuvane arhitekture i povijesnih lokaliteta. Obližnje Tirensko more i okolica grada, pak, idealni su za 'spori' turizam, bez jurnjave od jednog do drugog mjesta.

Kako stoji u obrazloženju priznanja, temelj napora k održivosti je težnja očuvanja prirodnog okoliša. Oko 30 posto područja koje pripada gradu je poljoprivredno zemljište, što je otvorilo prostor ruralnom turizmu. Primjerice, u parku Maremma smještene su čak 32 visokokvalitetne lokacije za agroturizam za sve starosne grupe i sva interesovanja. Tijekom cijele godine park nudi kuharske tečajeve, vodi goste u skupljanje i obradu plodova prirode, uz brojne biciklističke rute. Park, kako se navodi, 'kombinira kulturu, arheologiju, znanstvena istraživanja i projekte održivog turizma'.

Kao Dublin, i Grosseto je iznimno pristupačan svim kategorijama, s integriranim sustavom bicikla za najam i javnog prijevoza. Pokrenuli su i inicijativu 'More za svih' koja uključuje pristupačnost plaža, spomenika i cijelog centra grada. Projekt Grosseto Urban Trekking, pak, promovira 'usporeni' turizam u kojem se lokalna povijest upoznava kroz mrežu hodačkih i biciklističkih ruta koje povezuju cijelu regiju, čime se potiče zelena mobilnost i odgovorno razgledavanje.