JEDNOSTAVNO I LAKO

Prirodni sastojak koji jača imunitet i sprečava alergije

13.04.2016 u 13:54

Bionic
Reading

Ako vas ovih dana ne muči curenje iz nosa, kašljanje ili primjerice crvenilo na očima uzrokovano alergijom, vjerojatno znate barem jednu osobu koja se žali na ovakve simptome jer ometaju svakodnevno funkcioniranje. Osim odlaska liječniku i uzimanja lijekova, ponekad se protiv alergije može boriti i prirodnim načinima

Alergija ili nepravilno funkcioniranje imunološkog sustava je neuobičajen i neprimjeren odgovor našeg organizma na različite čimbenike iz okoliša. Manifestira se kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike iz okoliša koje nazivamo antigenima ili alergenima. Simptomi alergijske reakcije mogu biti opći (sustavni) ili lokalizirani na organ ili organski sustav putem kojeg je alergen ušao u tijelo (koža i sluznice, probavni ili dišni sustav). Alergije se razlikuju po tipu, vrsti i brzini djelovanja. Ponekad se lokalizirani i opći simptomi razvijaju izrazito brzo te mogu ugroziti život osobe sklone alergijama.

Gotovo svaka tvar iz okoliša može uzrokovati alergijsku reakciju, a najčešći alergeni su grinje iz kućne prašine i kućne životinje (sastojci kože, dlake ili žljezdanih izlučevina), pelud, hrana (školjke, račići, kikiriki i sl.), lijekovi, konzervansi, aditivi u hrani i pićima, plijesni, otrovi insekata i sl. Među tim tvarima neke su znatno češće odgovorne za nastanak alergija nego druge. Simptomi se mogu očitovati u dišnom i probavnom sustavu te kroz kožne reakcije. U proljeće, kada buja razno bilje, najčešća je alergija na pelud, čija se visoka koncentracija nalazi u zraku.

S obzirom na aktualni period alergija, mr. sc. Irena Švenda, nutricionistica i voditeljica Adhara centra za nutricionizam i ayurvedu, održala je radionicu upravo na tu temu.

Jedna od metoda za smanjenje simptoma alergije je eliminacijska dijeta koju čini hrana sa smanjenom količinom histamina ili reaktora alergije. Zatim je potrebno izbjegavati sušenu i konzerviranu ribu, fermentiranu hranu i pića poput jogurta i vina, sireve s plemenitom plijesni, suhomesnate proizvode, od voća citruse, od povrća posebno špinat, rajčicu, patlidžan te sve vrste zelenog i crnog čaja, kao i mate čaj koji dodatno sprečava razgradnju nastalog histamina.

Alergija nije posljedica samo jednog uzročnika, alergena, već velik utjecaj na aktivaciju ima i stanje tijela, tj. imunološki i probavni sustav. Poticanjem dobre probave paprom i đumbirom, kao i smanjenjem boravka u prirodi te mazanjem nosa mastima kao što su ghee i kokosova mast, može se smanjiti izloženost alergenu.

U pripremi organizma za borbu protiv alergija od velike pomoći je i mlada zelena pšenica kao snažan antioksidant i izvor prirodnih fitonutrijenata. Ova izuzetna zelena povrtnica bogata je klorofilom, aminokiselinama, enzimima, vitaminima i mineralima te s pravom nosi epitet supernamirnice. Osim što detoksicira organizam, pozitivno djeluje na jačanje imuniteta i regulaciju probave te vraća u prirodni balans, što je višestruka pomoć u slučaju alergije.

'Mlada zelena pšenica dostupna je u obliku praha, kapsula ili soka, a veliku prednost treba dati onoj organskog podrijetla, poput ekopripravka pod nazivom Liquid sun, podrijetlom iz gorske Hrvatske', rekla je Irena Švenda.

Prah je jednostavan za primjenu i može se konzumirati u vodi ili kao dio smoothieja. Za jačanje imuniteta, regulaciju probave i sprečavanje upale uz razgradnju histamina kao antialergijski smoothie idealna je kombinacija sljedećih namirnica:

2 žličice praha mlade zelene pšenice Liquid sun jer podiže imunitet i regulira probavu
jabuka jer sadrži kvercetin
žlica mljevenih sjemenki lana kao izvor selena i omega 3 masnih kiselina
½ žličice mljevenog ružmarina kao izvor ružmarinske kiseline i derivata
3 dcl kokosovog mlijeka ili nekog drugog biljnog mlijeka.

U terapiji protiv alergija, savjetuje Švenda, može se primijeniti i ayurvedski koncept otklanjanja neravnoteže u metaboličkoj vatri i imunitetu pomoću detoksikacije uljima i čišćenja crijeva, čime se može dugoročno riješiti alergija, a provodi se uvijek u doba kada organizam nije u alergijskoj reakciji. Preporučuje se izvoditi i pranayame, vježbe joge koje opuštaju iritirani živčani sustav.