LEGLA BAKTERIJA

Pripazite, ovo su najprljavija mjesta u kuhinji

28.01.2017 u 10:13

Bionic
Reading

Svi imamo svoju standardnu dnevnu rutinu kad je u pitanju čišćenje jednog od najprometnijih prostorija u većini domova, kuhinji. Bez obzira na to radite li prave generalke ili čistite najprljavije dijelove, zasigurno vam neki dijelovi ostanu neočišćeni, a tu se najčešće skupljaju bakterije i tone štetnih tvari koje mogu izazvati alergijske reakcije

Jeste li se katkad zapitali koji su to dijelovi u kuhinji nepravedno zapostavljeni prilikom čišćenja?

Evo na kojih šest mjesta u kuhinji trebate usmjeriti svoju pozornost.

Radne površine

Iako ih sigurno svakodnevno prebrišete krpom, ovo su dijelovi kuhinje koje najviše koristimo pa njihovu čišćenju treba pristupiti s puno više pozornosti. Na radnim pločama osim što pripremamo obroke, odlažemo vrećice s namirnicama, ponekad i torbicu, novčanik, ključeve, laptop… Sve je to idealno mjesto za razvoj različitih bakterija pa čak i E. Coli, osobito ako radne površine čistite neopranim krpama i spužvicama! Stoga nekoliko puta tjedno temeljito prebrišite radne površine sredstvom namijenjenim za dezinfekciju, a potom ih prebrišite papirnatim ručnicima. 

Sudoper

Odmah iza radnih površina po sklonosti skupljanju bakterija i sličnih nepoželjnih stanovnika kuhinje dolazi sudoper. Kako biste eliminirali potencijalne izvore zaraze, nanesite snažno sredstvo za čišćenje i ostavite da odstoji nekoliko minuta i zatim isperite mlakom vodom.

Spužvice i krpe za čišćenje

Nemojte zaboraviti često mijenjati spužve ili krpe za brisanje ovog područja jer ako nisu čiste, samo ćete proširiti klice i na okolno područje. Naime, prema nekim istraživanjima, čak 75 posto krpa i spužvica za čišćenje ima opasne bakterije poput salmonele i E. coli. Osim što ih redovno trebati zamijeniti novima, možete ih očistiti u mikrovalnoj pećnici. Stavite na najjaču temperaturu i pustite da se kuhaju oko pola minute.

Hladnjak

Pretinci u hladnjaku mogu biti izvor potencijalne zaraze ako nisu temeljito očišćeni. U tamnim i vlažnim mjestima bakterije se razvijaju brže i lakše pa zato npr. povrće držite u zasebnim vrećicama, jer se zbog vlage mogu razviti plijesan, gljivice ili salmonela. Meso također treba biti dobro uskladišteno da sokovi slučajno ne bi kapnuli na ostalu hranu. Kod čišćenja hladnjaka obavezno izvadite sve pretince i police te ih operite u toploj vodi sa sapunicom. Dobro ih osušite prije vraćanja.

Štednjak i utičnice

Kad ste se zadnji put sjetili počistiti prekidače na štednjaku? Ako redovito kuhate obroke, možda ne očistite svaki put prekidače na štednjaku ili utičnice koje se nalaze u blizini radne ploče (naravno, samo izvana). Neka vam čišćenje ovih često zaboravljenih površina u kuhinji postane dio svakodnevne rutine.

Mali kuhinjski aparati

Ako ih ne rastavite do kraja i pravilno čistite, riskirate E. Coli, salmonelu, plijesan i gljivice. Nakon svake upotrebe bilo kojeg kuhinjskog pomagala, trebate ga do kraja rastaviti i detaljno oprati u toploj vodi s deterdžentom. Ne sastavljajte ga dok svi dijelovi nisu potpuno suhi da ne ostane vlage. Ovo se odnosi i na aparate za kavu koji su, ako nisu dobro očišćeni, pravi izvor alergenih tvari i bakterija.