BLAGDANSKO PREJEDANJE

Pretjerali ste s hranom ovih dana? Evo kako oporaviti organizam

02.01.2017 u 06:59

Bionic
Reading

Blagdanskom prejedanju je došao kraj, a ostao je višak kilograma i osjećaj tromosti. Kako biste za koji kilogram lakši krenuli u nove radne pobjede, donosimo vam savjete nutricionista uz koje ćete će osjećati lakše i imati više energije, a novogodišnje čišćenje organizma odrazit će se i na vašu liniju

Blagdani su i službeno završili, kao i raskošne gozbe za obiteljskim stolom koje su trajale do dugo u noć. Popila se koja čašica više, a pojelo za petero i već sad žalite zbog svih slasnih grijeha. U velikom ste problemu jer vaga bezobrazno pokazuje više nego što bi trebala pa znate da je došlo vrijeme za poslijeblagdansko čišćenje organizma od teške i masne hrane kojom ste se častili proteklih dana.

Nutricionistica Mirjana Cvitanić podijelila je s nama korisne savjete uz pomoć kojih ćete izgubiti neželjeni višak kilograma i tijelo vratiti u formu. Potrebno je samo držati se malih izmjena u prehrani i ustrajati u tome.

Kako očistiti organizam od teške hrane u kojoj smo uživali za vrijeme blagdana?

Čišćenje organizma nije nikakvo čišćenje drastičnim dijetama i gladovanjem. Osnova svega je umjerena, raznolika i uravnotežena prehrana. Nutricionistica Mirjana Cvitanić, tijekom čišćenja organizma, odnosno detoksikacije, preporučuje visok unos tekućine kako bi se štetne tvari češće i brže izlučivale. Tekućinu je najbolje unositi u obliku obične vode ili nezašećerenih čajeva i sokova pripravljenih od svježeg voća i povrća.

'Kao dodatni savjet, preporučujem mlaku vodu s limunom i đumbirom koja umirujuće djeluje na naš probavni sustav. Bilo bi dobro pripremiti dovoljnu količinu (otprilike 1.5 L), te ju ispijati tijekom cijelog dana. U prehranu svakako treba uvrstiti što više svježeg voća i povrća, stoga preporučujem ukusne smoothieje koje možete spraviti od potpuno svježeg voća i povrća, dodati med, orašaste plodove, suhe šljive i smokve. Smoothieji su odličan izbor jer mogu sadržavati namirnice koje inače termički obrađujemo, te time gube važne nutrijente. Dodavanjem lista svježe blitve i špinata, mrkve ili cikle obrok činite nutritivno bogatijim, a i dalje ostaje iznimno ukusan', savjetuje nutricionistica Cvitanić.



Kako organizam priviknuti na zdraviju hranu?

Budući da se tijekom blagdana unosi poveća količina masne i teške hrane koja zakiseljuje naš organizam, potrebno je konzumirati obroke bogate biljnim proteinima i dijetalnim vlaknima koji na njega djeluju alkalno, poput variva od raznih mahunarki.

'Kao jelo preporuke odabrala bih popularnu krem juhu od bundeve koja se vrlo jednostavno pripravlja, a bogat je izvor vlakana, vitamina i minerala. Možete joj dodati i brokulu ili cvjetaču kako bi upotpunili okus i teksturu, te ju učinili još boljim izvorom esencijalnih nutrijenata. Ako ne znate koju bundevu odabrati, preporučujem hokaido ili butternut tikvu koje sve češće možete vidjeti na našim tržnicama ili u supermarketima', savjetovala je Cvitanić.

Važno je i kakve dodatke koristite u pripremi jela. Sol možete zamijeniti soja sosom koji je zdraviji, a mnogi ne znaju i da je iznimno slan, pa ga je potrebno dodati u manjim količinama, nego li sol koja zadržava vodu u tijelu i otežava regulaciju težine. Ako vam se ukus soja sosa ne sviđa, probajte himalajsku sol koja, osim što je bogata mineralima, potiče prirodnu regulaciju elektrolita u tijelu i bolju apsorpciju nutrijenata, detoksikaciju organizma, te ubrzava ispiranje nakupljenih toksina iz organizma. Također, nije isto koristite li u pripremi vaših jela biljna ulja, poput maslinovog i kokosovog ulja ili svinjsku mast i maslac.

'Ne preporučuje se u potpunosti izbaciti masti iz prehrane stoga u pripremi pirjanih jela savjetujem upotrebu maslinovog ulja kao termički najstabilnijeg ulja. Kako ga preporučujem u kuhanju, tako i kao dodatak raznim salatama. Umjesto da koristite teške dresinge za salate, dodajte malo limunovog soka koji može poslužiti i kao dobar dodatak glavnim jelima', preporučila je Cvitanić.



Parmesan Crusted Tilapia Made by ❤️ @tasteandtellblog This Parmesan Crusted Tilapia is a simple fish recipe that is done in 20 minutes and will even impress non-fish lovers! Serves: 4 servings Ingredients ¾ cup freshly grated Parmesan cheese 2 teaspoons paprika 1 tablespoon chopped parsley ¼ teaspoon salt (optional) 1 tablespoon olive oil 4 tilapia filets (about 4 oz each) lemon, cut into wedges Instructions Preheat the oven to 400F. Line a baking sheet with foil. In a shallow bowl, mix together the Parmesan, paprika, parsley and salt. Drizzle the tilapia with the olive oil, then dredge in the cheese mixture, pressing it in lightly with your fingers if necessary. Transfer to the baking sheet. Bake until the fish is opaque in the thickest part, 10-12 minutes. Serve with the lemon slices. Prep time 5 mins Cook time 12 mins Total time 17 mins

Fotografiju objavljuje Meal Plan (@healthyfoodadvice)



Izbjegavajte alkohol i kavu

'Tijekom čišćenja organizma preporučuje se smanjiti unos kave i alkohola da bismo što manje opteretili jetru koja ima najveću ulogu u čišćenju uz debelo crijevo i bubrege', objašnjava nutricionistica, te dodaje kako mnogi tijekom blagdana pretjeruju u unosu alkoholnih pića, zanemarujući činjenicu kako alkohol sadrži ogromne količine nepotrebnih kalorija koje debljaju jednako kao i masna hrana, ako ne i više.

Dobro će vam doći tjelovježba na svježem zraku

'Osim pravilne prehrane, nezaobilazna je i tjelesna aktivnost. Za one u boljoj formi trčanje na svježem zraku idealna je aktivnost, a za one manje tjelesno aktivne preporučujem šetnju u prirodi udišući svježi zrak, jogu ili meditaciju. Posljednje, no ne i manje važno, kvalitetan je san kako bi se tijelo u potpunosti regeneriralo, stoga toplo preporučujem raniji odlazak na spavanje', istaknula je nutricionistica Mirjana Cvitanić.