DEBLJINA

Pretili su najčešće žrtve bullyinga

06.05.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Na Sveučilištu Michigan u SAD-u istraživanjem su dokazali ono što već većina vjerojatno zna – da su pretile osobe, posebice djeca, najčešće žrtve bullyinga u školama

Tako su napisali: 'Pretila djeca su najčešće žrtve bullyinga u školama, i to bez obzira na nacionalnost, rasu, spol, uspjeh u školi, društveni status ili bilo koji drugi faktor.'

Osim što ih drugi često napadaju, pretile osobe sklonije su i raznim zdravstvenim problemima, a među najčešćima su visoki kolesterol, dijabetes i visoki krvni tlak.

Oko 37 posto američke djece i tinejdžera ima preveliku tjelesnu težinu, a oko 16 posto osoba od dvije do 19 godina je pretilo. Pretilost se utrostručila u dobnoj skupini od šest do 19 godina u posljednja dva desetljeća.

Bullying za sobom vuče mnoge druge stvari, a često nove psihičke probleme kao što su depresija, usamljenost te uznemirenost.

Liječnici koji su proveli studiju istaknuli su koliko mediji igraju važnu ulogu u svemu ovome jer se konstantno mršavost i vitkost spominje kao nešto prihvatljivo, dok je pretilost nenormalna i prije svega ružna.

Osim što je pretilost jedan od glavnih razloga za napad na drugoga, i seksualna orijentacija je važan faktor. Tako se pokazalo da su osobe homoseksualne orijentacije tri puta češće napadane od heteroseksualaca.