KAKVA MAJKA, TAKVA KĆI

Pretile žene češće imaju pretile kćeri

  • Autor: G. R.
  • Zadnja izmjena 13.07.2009 14:57
  • Objavljeno 13.07.2009 u 13:49
debela djeca

debela djeca

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Debljina djece može biti povezana s debljinom roditelja, pa tako kći debele majke ima deset puta veću šansu da i sama bude debela od one čija majka ima normalnu težinu

Djevojčice čije su majke pretile i dječaci čiji se očevi također bore s velikim viškom kilograma imaju puno veće šanse da se i sami udebljaju već u mladoj dobi, tvrde znanstvenici.

Britansko je istraživanje pokazalo da taj trend nasljedne debljine ne postoji između majki i sinova ili očeva i kćeri. Iz toga proizlazi da na debljinu u ovom slučaju utječu modeli ponašanja roditelja istoga spola i nasljedni faktori.

U istraživanju su znanstvenici pratili 300 djece u periodu od preko 12 godina u nadi da će otkriti zašto se povećava stopa oboljenja od dijabetesa tipa 2 kod djece. Prikupljeni podaci pokazali su da je 35 posto osmogodišnjih djevojčica čije su majke klasificirane kao pretile, također pretilo. U usporedbi s njima, samo je pet posto djevojčica čije su majke imale normalnu težinu bilo pretilo.

Kad su dječaci u pitanju, pretilost je ustanovljena kod 17 posto dječaka čiji su očevi također bili pretili, u usporedbi s tri posto pretilih dječaka čiji su očevi imali normalnu težinu.

Prema tim rezultatima znanstvenici su zaključili da kćeri pretilih majki imaju deset puta veću šansu da i same budu pretile, za razliku od djevojčica čije majke nemaju problema s težinom. Sinovi pretilih očeva imaju pak šest puta veću šansu da i sami postanu pretili.

'Rezultati istraživanja su uzbudljivi jer ukazuju na to da je za pretilost kod djece zaslužno ponašanje roditelja. Mi smo ustanovili da djeca postaju pretila zbog utjecaja roditelja istog spola. Zbog toga se moramo fokusirati na mijenjanje ponašanja odraslih osoba ako se želimo boriti protiv pretilosti u najmlađoj dobi', rekao je voditelj istraživanja profesor Terry Wilkin.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi