PRVA STUDIJA S OBJEKTIVNIM MJERENJEM

Prehrana bogata čajem, bobičastim voćem i jabukama snižava krvni tlak, ali ne i čokolada

21.10.2020 u 18:40

Bionic
Reading

Prvo istraživanje u kojemu je korišteno objektivno mjerenje prehrambenih navika više tisuća ispitanika u Velikoj Britaniji pokazalo je da bi prehrana bogata čajem, bobičastim voćem i jabukama mogla utjecati na snižavanje krvnog tlaka

Hrana i piće poput čaja, jabuka, grožđa, crnog vina i kakaa sadrže flavan-3-ole, prirodne kemijske spojeve iz biljaka koje se otprije povezuje s nižim rizikom za kardiovaskularne bolesti.

Međutim, prethodna opsežna promatračka istraživanja oslanjala su se na prehrambene dnevnike samih ispitanika, dok nova studija unos flavan-3-ola mjeri pomoću prehrambenih biomarkera, koji omogućavaju objektivno mjerenje u različitim biološkim uzorcima.

Studija objavljena u časopisu Scientific Reports, koju je djelomično financirala konditorska tvrtka Mars, tragala je za dokazima o dva biomarkera flavan-3-ola u uzorcima urina 25.618 odraslih osoba u Norfolku i uspoređivala ih s njihovim krvnim tlakom.

Razlika u krvnom tlaku između onih koji su unosili najmanje 10 posto flavan-3-ola i onih koji su unosili najviše 10 posto iznosila je između 2 i 4 mmHg, otkriveno je istraživanjem.

Prof. Gunter Kuhnle, nutricionist sa Sveučilišta Reading i vodeći autor studije, navodi kako je povezanost krvnog tlaka i unosa flavan-3-ola ostala prilično stabilna čak i nakon prilagodbe čimbenika poput pušenja i tjelesne aktivnosti, ali presudno je kako se flavan-3-ol konzumira.

'Čujem povremeno kako bismo za unos zdravih flavan-3-ola trebali konzumirati čokoladu, ali jednostavno je nemoguće pojesti toliko čokolade s kojom biste unijeli potrebnu količinu flavan-3-ola za pozitivan učinak', kaže prof. Kuhnle i dodaje da bi konzumiranje velike količine hrane bogate šećerom i mastima moglo poništiti pozitivne učinke flavan-3-ola.

Važno je i da je učinak flavan-3-ola bio izraženiji kod ispitanika s hipertenzijom, a iako još nij eposve jasno zašto, poboljšanja su bila izraženija kod žena. Za definitivno dokazivanje da veći unos flavan-3-ola izravno uzrokuje poboljšanje krvnog tlaka, napominje Kuhnle, potrebna su daljnja istraživanja.