ZDRAVO BOBIČASTO VOĆE

Šalica borovnica dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti za 15 posto

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 01.06.2019 17:03
  • Objavljeno 01.06.2019 u 17:03
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kod draslih osoba prekomjerne težine, koje su tijekom znanstvenog istraživanja konzumirale 150 grama borovnica dnevno, zabilježeni su povećan protok krvi i manje krute artije pa su znanstvenici izračunali da bi šalica borovnica na dnevnom meniju mogla smanjiti rizik od srčanih bolesti, vodećeg uzročnika smrti u svijetu, za 12 do 15 posto

Ispitivanje o učincima konzumacije borovnica proveli su znanstvenici sa Sveučilišta East Anglia na 138 odrasle pretile osobe u dobi između 50 i 75 godina. Svim ispitanicima zajednički je bio i metabolički sindrom, kombinacija dijabetesa, viskokog krvnog tlaka i pretilosti. Prema pretpostavkama, metabolički sindrom pogađa oko trećine odraslog stanovništva zapadnih zemalja i znatno povećava rizik od nastanka srčanih bolesti.

Sudionicima ispitivanja dane su porcije od 150 ili 75 grama suhih i smrznutih borovnica, a dio njih je konzumirao purpurno obojeni placebo. Rezultati šestomjesečnog istraživanja, koje se smatra dosad najdužom ove vrste, objavljeni su u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

'Jedenje jedne šalice borovnica dnevno rezultiralo je stalnim poboljšanjem vaskularne funkcije i stanja krutih arterija, a uočena poboljšanja čini dovoljnu razliku da se rizik od kardiovaskularnih bolesti smanji za 12 do 15 posto', izjavio je koautor studije dr. Peter Curtis.

'Poruka je vrlo jednostavna - konzumirajte jednu šalicu borovnica dnevno kako bi poboljšali kardiovaskularno zdravlje', zaključio je dr. Curtis i dodao da su pomalo iznenađeni rezultatima istraživanja u skupini koja je konzumirala 75 grama borovnica (pola šalice) dnevno.

'Za ovu rizičnu skupinu konzumacija 75 grama borovnica nije pokazala nikakvu korist. Moguće je da su za zdravlje srca kod pretilih i rizičnih osoba, u usporedbi s općom populacijom, potrebni viši dnevni unosi', zaključuje dr. Curtis.

MOĆNI DUETI

Najbolje kombinacije: Saznajte koje su namirnice puno zdravije kad ih jedete zajedno

Pogledaj galeriju
16

Metabolički sindrom, podsjetila je glavna autorica studije profesorica Aedin Cassidy, značajno povećava rizik od bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa. Cassidy ukazuje i na prethodne studije koje su pokazale da ljudi koji redovito jedu borovnice imaju smanjen rizik od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Pretpostavlja da bi to moglo biti zbog antocijanina, prirodnih spojeva kojima su borovnice bogate, i koji plodovima ovog bobičastog voća daju crvenu i plavu boju.

I neke ranije studije ukazale su da bi ovi spojevi mogli poboljšati neka stanja kod srčanih bolesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!