VRIJEME ZA PROMJENE

Pred ovim problemom roditelji zatvaraju oči

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.02.2014 11:37
  • Objavljeno 05.02.2014 u 11:37
pretilost djece sendvič

pretilost djece sendvič

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Pretilost djece postaje sve veći problem u svijetu, a više studija pokazuje da roditelji uopće nisu svjesni toga da im dijete ima problema s težinom

U 69 studija, koje su bilježile težinu 15.000 djece, pokazalo se da roditelji uglavnom misle da su im djeca lakša ili su zdrave težine iako spadaju u kategoriju pretilih mališana. Oko 51 posto roditelja čija djeca imaju višak kilograma misli da situacija nije toliko ozbiljna, ali znanstvenici smatraju da je to djelomično bilo u želji da zaštite djecu jer ne žele da ih se etiketira kao pretile.

Voditeljica jedne od studija na sveučilištu Nebraska-Lincoln, Alyssa Lundahl, naglašava da je roditeljska uloga u prevenciji pretilosti kod djece krucijalna i najvažnija, a intervencije su uspješne jedino ako roditelji sudjeluju u tome.

Također je objasnila za Reuters Health kako je najveći problem u tome što roditelji ne prepoznaju da im dijete ima problema s težinom, a kada to shvate, vrlo brzo počinju paziti na prehranu i organiziraju više kretanja kako bi dijete smršavjelo.

U 52 druge studije u kojima se pratila težina oko 65.000 djece bez viška kilograma također je bilo roditelja u zabludi. Otprilike je 14 posto njih mislilo da su im djeca pothranjena iako su imala normalnu težinu. Stručnjaci zaključuju kako bi roditelji trebali imati više sluha za problem s pretilošću te se savjetovati s pedijatrom jer nezdrave prehrambene navike i višak kilograma najčešće ostaju za cijeli život.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!