KAKO ISTOPITI KILOGRAME

Prava istina o dijetama: Evo koje daju rezultate, a koje treba izbjegavati

10.01.2020 u 06:26

Bionic
Reading

Vjerojatno je jedna od najpopularnijih novogodišnjih odluka, ona o mršavljenju i dijeti, a dobro je poznato kako nije lako prilagoditi se i izdržati taj izazov

Poznata stručnjakinja za dijete Susie Burrnell otkrila je zbog čega su neke dijete poput posta, keto ili paleo dijete vrlo učinkovite, a zašto je npr. dijeta izraelske vojske o kojoj se puno pričalo, te dijetalna prehrana koja se temelji na juhi od kupusa nisu najbolji odabir.

Osim toga, dodaje ona, mnoge dijete nose i rizik od povratka na staro nakon mršavljenja.

Kako bi se to spriječilo stručnjakinja ističe kako je umjesto radikalnih dijetalnih eksperimenata uvijek bolja strategija postepeni prelazak na zdraviji način prehrane s raznovrsnijim namirnicama poput voća, povrća, integralnih žitarica, zdravim proteinima i masnoćama, te s manjim unosom namirnica životinjskog podrijetla...

Detaljno je analizirala dobre i loše strane popularnih dijeta, evo što je zaključila:

Keto dijeta

Unazad nekoliko godina iznimno popularna dijeta za koju mnogi kažu kako im je pomogla skinuti nagomilane kilograme, Burnnell je također demistificirala.

U čemu je tajna keto dijete?

Keto dijeta svodi se na ekstremno ograničavanje ugljikohidrata i povećan unos masnoća, što u svakodnevnoj prehrani podrazumijeva 75 posto masnoća, 20 posto proteina i pet posto ugljikohidrata. Pomoću ovakvog načina prehrane dolazi do ubrzanog gubitka kilograma jer ljudsko tijelo crpi energiju iz ugljikohidrata koje pretvara u glukozu. Ukoliko ograničimo unos ugljikohidrata, tijelo će energiju početi crpiti iz masti umjesto ugljikohidrata, što posljedično dovodi do gubitka masnog tkiva. Na taj način dovodimo ga u stanje ketoze, prilikom koje jetra razbija masne stanice u masne kiseline, u ketone, koje koristi kao izvor energije. Razina inzulina u krvi tada je niska, a masti se učinkovito troše, što u konačnici znači i manji broj na vagi.

Ugljikohidrati su zamijenjeni masnoćom i bjelančevinama, pa možete očekivati ​​da ćete u keto prehrani vidjeti dosta avokada, maslaca, jaja i vrhnja.

'Postizanje omjera potrebnih za keto dijetu je vrlo izazovno, ali ako to će u konačnici biti vrlo učinkovito. Usmjerenost na svježu, neobrađenu hranu uz Paleo dijetu prirodno podržava mršavljenje, kao i potpuno izbjegavanje prerađenih ugljikohidrata', upozorila je stručnjakinja.

Puno se pisalo i o štetnim stranama keto dijeto jer smanjen unos ugljikohidrata dovodi do smanjenog unosa mikronutrijenata i prehrambenih vlakana te na taj način može doći do raznih probavnih smetnji (opstipacije) i do trajnog vitaminsko-mineralnog deficita kao i do ketoacidoze te na taj način mogućih problema s jetrom i bubrezima ali i razvoja krvožilnih bolesti.

Paleo dijeta

Prehrana koja se zasniva na načinu prehrane naših paleolitskih predaka već je neko vrijeme također veliki hit, a osobe koje su provode ove dijetu ne koriste kruh, rižu, krumpir, sir, šećer....

Jela se pripremaju samo od namirnica iz organskog uzgoja, neprerađenog voća i povrća, mesa, ribe, jaja, orašastih plodova, sjemenki i začinskog bilja - dakle onim čime su se hranili naši preci koji su tumarali Zemljom prije nekoliko desetaka tisuća godina.

Razlika između keto i paleo dijete u tome što ako slijedite paleo dijetu, dopušteno vam je voće i nešto povrća koje sadržava škrob, uključujući slatki krumpir i bundevu.

Glavni nedostatak Paleo dijete je taj što možda nećete dobiti puno kalcija - ali stručnjakinja ističe kako osobe koje su na toj dijeti moraju to drukčije nadomjestiti. Budući da jedu puno svježe hrane to može samo pomoći mršavljenju.

Dijeta sa vrlo niskim unosom ugljikohidrata

Prehrana podrazumijeva unos namirnica bogatih mastima i proteinima i vrlo siromašnih ugljikohidratima.

Dijete s vrlo niskim unosom kalorija imaju dosta pristalica, ali i kritičara. Naime, mnogi koji drastično smanje unos kalorija na oko 800 kalorija dnevno mogu imati problema s umorom, vrtoglavicama i, naravno, gubitkom kilograma. 'Ovakve su dijete izuzetno učinkovite kad se radi o smanjenju masnih zaliha u jetri, no istovremeno potiču ketozu jer je ukupni unos kalorija i ugljikohidrata izuzetno restriktivan', upozorava stručnjakinja. Ova dijeta ima i veliku manu, a to je da se izgubljeni kilogrami vrlo lako mogu dobiti natrag.

Dijeta 5:2

Dijeta 5:2 podrazumijeva normalno jedenje pet dana u tjednu i dva dana strože dijete kad se treba konzumirati samo juha i dijetalni shakeovi.

Istraživanja su pokazala da je metabolizam ispitanika podvrgnutih dijeti 5:2 bio je ubrzaniji i masnoće iz njihove krvi brže su se uklanjale nakon svakog obroka. Ovakav način prehrane, smatraju znanstvenici, dugoročno predstavlja dobrobit za srce i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

'Ovakav se način prehrane pokazao vrlo učinkovitim za sporije mršavljenje (1-2 kg mjesečno). Pozitivna je stvar kako ovakav post pokreće niz metaboličkih prednosti - što zauzvrat ima posljedicu brzi metabolizam', objašnjava Burrnell dodajući kako je u danima kad se ne provodi post organizam dobije potrebne nutritijente.

Dijeta s niskim unosom ugljikohidratom

Dijeta s malo ugljikohidrata je različita od Keto dijete jer se mora unijeti između 10 i 20 posto kalorija iz ugljikohidrata. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata često eliminira sav kruh, rižu, žitarice, tjesteninu, voće i škrobni povrće - a S. Burrnell ističe kako je izuzetno učinkovita u ubrzavanju sagorijevanja masti. Ipak, upozorava i na opasnost brzog povratka na staru težinu kad prestanete s dijetom.