IDEJNO RJEŠENJE

Povežite vanjski i unutarnji dio doma

Bionic
Reading

Ugodno i opuštajuće ozračje u domu postići ćete kombiniranjem boja iz prirode. One će naglasiti povezanost otvorenog i zatvorenog prostora čineći skladnu cjelinu

Šaljemo vam tlocrt dnevnog boravka koji planiramo uređivati. Budući da je stan okružen zelenilom i pogled se pruža prema velikoj terasi, htjeli bismo tako orijentirati i sjedenje tj. kutnu garnituru. Željeli bismo i kamin. Preferiramo prirodne boje.

Hvala!

S obzirom na vaše želje i zahtjeve samoga prostora, predlažemo vam sljedeću tlocrtnu dispoziciju: kutnu garnituru smjestite uz sami ulaz iz hodnika uz koju ćete smjestiti i klub stolić i tabure, a uz dimnjak, tj. vrata prema blagovaonici smjestite kamin i zonu sjedenja s klub-foteljicama. Na taj će način sjedenje uz tv biti orijentirano prema terasi, a klub foteljice prema kaminu. Ova je zona dosta otvorena i neopterećena namještajem pa i ona otvara pogled prema terasi s jedne strane.

U prostoru dominira kombinacija krem i smeđe boje, a treća se javlja samo u detaljima (bordo ili zelena ili oker). Kutna ganitura je predviđena u smeđoj boji (može i sa sitnim uzorkom - točkice, prugice, špricano), jastučići i tabure su svijetli kao kontrast pa time je naglasak na samoj garnituri. Foteljice su izvedene od kože ili tkanine (srednje smeđe). Ako je garnitura s uzorkom, foteljice su jednobojne ili obrnuto. U uzorku tkanine može biti prisutna treća boja, koja se onda javlja u detalju tepiha i zastora. Tepisi su šareni, kombinacija smeđe, krem i eventualno treće boje.

Kamin je u zoni klub-foteljica dominantan, kompozicija je ložišta i polica. Dio ispod polica se koristi za odlaganje drva. Obložen je dekorativnim kamenom svijetlosmeđe do ostalih nijansa smeđe boje. Ovaj se kamen javlja i na zidu prema terasi, kako bi se ove dvije zone vizualno povezale. Element za TV može biti izveden od svijetlog drveta ili može biti kompletno metalan. Polica u kutu kod dimnjaka može biti izvedene kao poluotvorena (gornji dio mini biblioteka) ili se može kompletno zatvoriti.

Stolovi mogu biti kompletno drveni ili kombinacija drveta i stakla. Ako se kombinira staklo, onda su i police staklene.

Zastori mogu biti kombinacija bijele, smeđe-krem i treće boje (tople). Na zid iznad kutne garniture može biti smještena slika, u bojama koje sadrže smeđu i krem u detalju, a dominira treća boja. Rasvjetu riješite kao centralnu, a obogatite je samostojećim lampama.

Stubišni prostor riješite u sličnom rasponu boja, ali na način da dinamizirate stubište - gazišta neka budu u tamnijoj boji drveta, a čela svjetlijoj. Povežite tematski i rukohvat. Foteljicu ili mali dvosjed smjestite u slobodnoj zoni, a poslužit će kao ugodno predvorje ili radni prostor.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.