URADI SAM

Povećajte učinkovitost radijatora bez većih ulaganja

02.12.2016 u 11:46

Bionic
Reading

Vanjske su se temperature konačno spustile na razinu primjereniju ovom dobu godine pa oči upiremo u radijatore s pitanjem u mislima 'može to malo bolje?'. Naravno, bez zakretanja kotačića koji donosi više topline i veći račun za grijanje. Nasreću, odgovor je može, a rješenje ovisi o okruženju u kojem se radijator nalazi

Najjednostavnije je rješenje postavljanje radijatorskog panela ili reflektora iza radijatora koji će toplinu usmjerenu prema zidu reflektirati prema prostoriji. No ovdje valja imati na umu da postavljanje reflektora ima smisla tamo gdje su veći gubici topline na samom zidu, a to je u pravilu vanjski zid.

Ovi su reflektori dostupni na tržištu, no uz malo volje i uloženog vremena možete ih napraviti i sami. Potreban vam je karton na koji ćete nalijepiti aluminijsku foliju i onda sve to skupa pričvrstiti na zid iza radijatora. Najveću učinkovitost reflektori imaju na čvrstim vanjskim zidovima ili na šupljim vanjskim zidovima bez adekvatne termoizolacije.

U podizanju učinkovitosti radijatora korisni mogu biti i ventilatori čija je namjena poboljšanje cirkulacije toplog zraka u prostoriji. Topao zrak lakši je od hladnog i odlazi u gornje dijelove prostorije, a ventilator postavljen na radijator usmjerit će toplinu prema sredini. Postoje i tzv. boosteri koji su korisniji ako je radijator zaklonjen nekom preprekom poput fotelje ili stolića.

Ako vam struja, žice i lemilica nisu znanstvena fantastika, i ovo možete napraviti sami, a ventilatore možete izvaditi iz starih računala. Samo budite oprezni sa snagom ventilatora i njegovim smještanjem na sam radijator. I struja koja ih pokreće ima svoju cijenu, a agresivno odvođenje topline od radijatora, ako on ima termostatski ventil, može značiti češći protok vruće vode i veću potrošnju energenta koji je zagrijava.

No prije no što se bacite u potragu za reflektorima i ventilatorima ili dijelovima i materijalima za njihovu gradnju, provjerite jeste li ozračili radijatore. Valja imati na umu i da se tijekom godina u sustavu centralnog grijanja talože mulj, hrđa i drugi otpaci koji smanjuju protok vruće vode, no u tom je slučaju bolje angažirati servisera. Također, ako ste u mogućnosti, prilagodite raspored namještaja u prostoriji tako da oslobodite prostor protoku topla zraka od radijatora prema sredini sobe, a ako imate zavjese, pazite da one zrak ne vode na hladan prozor.

Radijatorski reflektori - kupovni
Radijatorski reflektori - uradi sam
Radijatorski ventilatori - kupovni
Radijatorski ventilatori - uradi sam