RECEPT

Porchetta alla romana s francuskom salatom

28.12.2009 u 15:48

Bionic
Reading

Specijalnost ovog jela su fine trave koje prenose svoje arome na unutrašnjost mesa. Učini li vam se da imate previše posla oko pripreme, probajte saznati možete li u mesnici kupiti komad odojka bez kosti. Naravno, tu je i neizostavna francuska salata pa ako je dosada niste spremali - evo prilike!

Potrebni sastojci:

1,5 kg odojka
10 g ružmarina
10 g origana
10 g mažurana
50 g svježeg češnjaka
sol
ulje

Za francusku salatu:

100 g krumpira
200 g graška
200 g mrkve
200 g kiselih krastavaca
20 g senfa
150 g majoneze

Priprema:

Odvojimo kosti da nam ostane čisto meso te ga na stolu ili radnoj dasci rasporedimo ispred sebe. Deblje mesne dijelove stanjimo i stavimo na tanje dijelove mesa tako da prilikom rolanja (zamatanja) dobijemo jednolično debelu roladu.

Očišćeno i složeno meso s unutarnje strane začinimo solju, paprom, ploškama češnjaka, ružmarinom, mažuranom, origanom (i drugim začinskim biljem po želji).

Tako pripremljeno i začinjeno meso zamotamo u roladu te povežemo čvrstim platnenim koncem da zadrži oblik prilikom pečenja. Kožu odojka probušimo na više mjesta da se ne napuhne i da ne izgori.

Nauljimo posudu za pečenje, stavimo meso, nauljimo ga i dodamo malo vode. Stavimo ga peći u pećnicu na donju razinu 2 sata i 30 minuta na 150 ºC.

Francuska salata:

Krumpir koji smo prethodno skuhali u ljusci ogulimo i narežemo na kockice zajedno s krastavcima. Stavimo u zdjelu i dodamo kuhani grašak i mrkvu također narezanu na kockice.

Dodamo senf, majonezu, malo soli i papra i promiješamo. Stavimo u hladnjak da se ohladi.

Uz ovo jelo izvrsno bi pasalo bijelo vino graševina.

Recept je preuzet sa stranice www.crochef.com.