RAJ ZA GURMANE

Pokušajte odoljeti gulašu iz pećnice s knedlama

22.04.2014 u 09:10

Bionic
Reading

Ljubitelji mesnih jela sigurno neće moći odoljeti ovom slasnom svinjskom pečenju, a za potpun užitak tu su i domaće knedle

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Sastojci za 4 do 6 osoba:

Za pečenje:

2 kg svinjske lopatice u komadu, bez kosti i kože, ali sa slaninom
krupna morska sol
krupno mljeven papar
1 - 2 žlice maslinova ulja
2 glavice luka, crvene boje
2 svježe ljute crvene papričice
2 žlice slatke crvene paprike (vrhom pune)
2 žličice kima
mali svežanj svježeg origana ili mažurana
5 paprika (različitih boja)
staklenka (280 g) pržene paprike
konzerva (400 g) rajčice u komadu
3 - 4 žlice aceto balsamica (tamni vinski ocat)

Za knedle:

•1 1/2 kg bijelog krumpira
•sol
• žličica kima u zrnu
•3 žumanjka
•1 1/2 žlica škrobnog brašna (gustina) 15 - 18 g

Priprema:
Pečenje: Dva puta dijagonalno narezati svinjsku lopaticu na strani s masnoćom, tako da strana s masnoćom ima izgled kockica. Prilikom rezanja paziti da zarežemo samo masnoću, a da ne dođemo do mesa. Potom meso treba dobro natrljati solju i paprom. Očistiti crveni luk i narezati na rezance. Oprati ljute papričice, prerezati po dužini, očistiti od sjemenki i sitno nasjeckati. Oprati origano ili majoran, posušiti i otkinuti listiće. Očistiti paprike, oprati i narezati na kocke veličine oko 2 cm. Ocijediti pržene paprike i narezati ih.

Zagrijati pećnicu na 180 °C. Posudu za pečenje (s poklopcem) staviti na štednjak, dodati maslinovo ulje, staviti meso, i to stranu s masnoćom, te pržiti na srednjoj vatri oko 15 minuta. Zatim izvaditi meso i ostaviti sa strane. Narezani luk, ljutu papričicu, slatku papriku, kim, listiće origana ili majorana, malo soli i papra staviti na preostalu masnoću, smanjiti temperaturu i pržiti oko 10 minuta, povremeno miješajući. Zatim dodati narezane svježe i pržene paprike te rajčice i izmiješati. U sredini napraviti malo mjesta za meso, položiti ga te naliti 2 – 3 cm vode i aceto balsamico. Poklopiti posudu i staviti peći oko tri sata. Tokom pečenja tri, četiri puta politi meso njegovim sokom i prekriti smjesom iz posude (paprikama, rajčicama) jer se na taj način neće sušiti odozgo i bit će sočno. Dok se meso peče, pripremite knedle!

Knedle: Oprati 600 g krumpira, staviti u slanu vodu i kuhati zajedno s kimom. Skuhani krumpir treba ocijediti, oguliti i odmah protisnuti kroz prešu. U međuvremenu ostatak krumpira oguliti i sitno naribati. Zamotati u kuhinjsku krpu, dobro ocijediti i iscijeđenu vodu ostaviti sa strane. Vodu u kojoj se kuhao krumpir ostaviti da stoji oko 10 minuta da bi se škrob spustio na dno. Gornji dio vode oprezno ocijediti, a na dnu nataloženi škrob dodati naribanom krumpiru. Od protisnutog, naribanog krumpira, žumanjaka, malo soli i škrobnog brašna umijesiti glatko tijesto za knedle. Od tijesta vlažnim rukama praviti knedle (veličine teniske loptice), staviti ih u vrelu vodu (posoljenu žlicom soli) oko 20 minuta, odnosno dok se ne podignu na površinu. Voda ne smije kuhati da se knedle ne raspadnu!

Napomena: Tko želi, može uz pečenje pripremiti i umak od kiselog vrhnja, peršina i naribane korice limuna i to tako da 150 g kiselog vrhnja, malo naribane korice limuna i četiri, pet nasjeckanih grančica peršina izmiješa i raspodijeli prilikom serviranja po pečenju ili posebno servira u zdjelici. Također se uz pečenje može servirati riža umjesto knedli.