IDEJNO RJEŠENJE

Poigrajte se nijansama smeđe boje

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kombiniranjem nijansi iste boje moguće je stvoriti raznolike ugođaje u prostoru, od smirujućih do vrlo dinamičnih. Smeđa je jedna od takvih boja, s kojom zasigurno nećete pogriješiti

Poštovani,

željeli bismo temeljito preurediti stan bez mnogo sentimenta za postojećim stanjem. Potrebna nam je spavaća soba za stariji bračni par, garderoba, dnevni boravak, radni kutak s pisaćim stolom, kuhinja i blagovaonica za šest osoba.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Stan je na trećem katu, balkon gleda na jug, kuhinja sa zapadne strane graniči sa susjedovom kuhinjom, ulazni hodnik i soba na zapadu graniče sa stubištem, a druga soba i kupaonica su na vanjskom istočnom zidu. Mala soba se također nalazi na istoku i graniči s vanjskim zidom. Postojeći klima-uređaj smješten je u predvorju iznad vrata prema noćnom predsoblju, a vanjska jedinica je iznad prozora WC-a.

Zadržali bismo ulazna protuprovalna vrata i prozore na sobama na sjevernoj strani stana. Mi smatramo da se gušimo u relativno velikoj kvadraturi pa želimo prostor, svjetlo i zrak.

Molio bih Vas za prijedlog te se unaprijed zahvaljujem.

Odgovor arhitektice

Vaš je stan vrlo prostran, ali je niz malih nepovezanih prostora razlog zašto se 'gušite' u njemu. Uz manje preinake, moguće je stvoriti vrlo kvalitetan životni prostor u kojem ćete disati punim plućima.

Ulazni prostor predimenzioniran je pa ćemo ga povezati s dnevnim boravkom, rušenjem postojećeg zida. Pretprostor će biti minimalnih dimenzija u koji ćete smjestiti kutni garderobni ormar.

Blagovaonicu, ostavu i kuhinju također ćemo povezati rušenjem svih zidova osim kuhinjskog. Na taj će način cijeli dnevni trakt postati cjelina s kvalitetnim, suprotno orijentiranim osvjetljenjem prostora. Između kuhinje i dnevnog boravka, a u produžetku ulaznog prostora smjestite blagovaonski stol za šest do osam osoba, dok će mini-blagavaonica biti smještena uz samu kuhinju. Ovaj prostor pregradite nižom komodu na koju ćete smjestiti zelenilo ili ukrasne predmete kako bi se zadržala prozračnost i povezanost prostora.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dnevni boravak sastoji se od dvaju trosjeda, klub-stolića te ormara i komode za TV. Budući da je u spavaću sobu smještena i radna zona, zadržat ćemo poveznicu dnevnog boravka i spavaće sobe.

Spavaći trakt smješten je u stražnjem, mirnijem dijelu stana, funkcionalan je te neće pretrpjeti promjene, osim u dekorativnom smislu. U spavaću sobu smjestite veliki bračni krevet (š=180 cm) s noćnim ormarićima te veliki garderobni ormar duž cijelog zida. Da biste negirali njegovu veliku dužinu, izradite ga u dvije nijanse iste boje kao teme ABA.

Prilikom odabira boja, predlažemo da se poigrate nijansama smeđe boje, od svijetle, preko srednjesmeđe do tamne. Zbog velike površine dnevnog trakta, imate privilegiju koristiti tamne boje parketa (u manjim prostorima ih treba izbjegavati), koje možete obogatiti svijetlim tepihom u dnevnom boravku i svijetlim pločicama u kuhinji. Na tamnu horizontalnu podlogu nadogradite srednje smeđe drvene obloge te krem boju zidova koji će završiti svijetlim stropom. Kako biste istaknuli svjetliju gradaciju zidova, smjestite tamne komade namještaja na zid. Prostor obogatite rasvjetom i zelenilom.

Prostor će na taj način postati dinamičniji, ali i vrlo ugodan, a spretnim kombiniranjem smeđih nijansi zasigurno nećete pogriješiti.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi